Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP’li belediye başkanları Suriyeli mülteciler konusunda ne düşünüyor?

Haber: Büşra Cebeci & Fırat Fıstık


Suriyeli mülteciler meselesi, özellikle yerel seçimin en çok konuşulan konularından biriydi.  Bu konu yerel seçim sonrasında da gündemde kalmaya devam ederken, CHP’li bazı belediye başkanları da mültecilere yönelik uygulamalarıyla tartışma konusu oldu.

Afyon’da gerçekleştirilen CHP Belediye Başkanları Çalıştayı’nda, CHP’li belediye başkanlarına Suriyeli mülteciler meselesini sorduk.

İlk olarak Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, bu sorunun 2011’de başladığını, bu problemi kendilerinin yaratmadığını belirterek bunun, iktidar partisinin çözmekle sorumlu olduğu bir sorun olduğunu söyledi.

Yerel yönetimler olarak bu konuya insani ve medeni bir şekilde bakılması gerektiğini vurgulayan Seçer, bu sorunların ortadan kalkması ve hafifletilmesi için birtakım önlemler alınabileceğini fakat orta ve uzun vadede bu sorunu çözmekle yükümlü olanın merkezi yönetim olduğunu belirtti.

Seçer, “Umut ediyorum, Ortadoğu’da barışı tesis ederler. Suriyeli sığınmacılar ülkelerine gitmek isteyeceklerdir” dedi.

“Türkiye içinde kaldıkları sürece bu problem çözülmüyor”

Ardından mikrofonlarımıza konuşan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ise Suriyeli mülteciler konusundaki uygulamalarıyla en çok tartışılan belediye başkanlarından biriydi. Özcan yerel seçim öncesindeki seçim çalışmalarında Bolu’da bulunan Suriyeli sığınmacılara yapılan yardımların kesileceğinin sözünü vermiş, belediye başkanı olduğunda da ilk icraatı olarak bu verdiği sözü tuttuğunu açıklamıştı. Özcan, Türkiye’nin bir göçmen politikasının olmadığını söyledi ve “Geri mi gidecekler, kalıp sosyal ve ekonomik olarak Türkiye’ye entegre mi edilecekler? Ben bunların hep tartışılmasını arzu ettim” diye konuştu.

Özcan, yerel seçimdeki tavrını da şu sözlerle açıkladı:

“Yerel seçimdeki mevzu şuydu, ben en başında, aday olduğum gün söyledim, ‘Ben Suriyeliler’in değil, önce kendi vatandaşımın menfaatini koruyacağım.’ Birden çok yardım kuruluşundan yardım alan yabancılar var ama yoksul bir Türkiye vatandaşına iki ayrı kurumdan yardım edilmiyor.”

Özcan’a, Türkiye’de kayıtlı bulunan sığınmacıların kayıtlı oldukları illere gönderilmesine ilişkin uygulamayı sorduğumuzda da şu cevabı aldık:

“İstanbul’dan Kocaeli’ne göndermek sorunu çözmüyor, önemli olan Suriye’deki iç savaşın bitmesine katkı sunup bir an önce ülkelerine gitmelerini sağlamak. Türkiye içinde kaldıkları sürece problem bu şekilde çözülmüyor”

“Irkçılığa vardırmadan oturup konuşmalıyız”

İstanbul Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli ise, “Zorluk yaşayan, dert yaşayan insanların elbet yanında olacağız. Tabii ki, gözümüzü kapatamaz, kulaklarımızı kapatamazdık, mutlaka el uzatmalı, o sorunun çözümü için çare aramaya çalışmalıydık” dedi.

Hançerli, dünyada bu tür durumların örnekleri, böyle sorunlarda krizleri yönetmenin belli kuralları olduğunu, Suriyeliler’in de Türkiye vatandaşlarının da korunması gerektiğini söyledi. Hançerli, düzensiz, özensiz ve dikkatsiz ülkeye alımların her iki tarafa da ciddi sonuçlar doğurduğunu, bugün beş altı yıl sonra bu hatanın anlaşıldığını belirtti ve “Suriye içine bir tampon bölge oluşturarak orada insanların güvenli bir şekilde barınmasını sağlayabilirdik” dedi.

Son olarak mikrofonlarımızı uzattığımız İstanbul Adalarr Belediye Başkanı Erdem Gül de, bu tartışmaların ülkedeki ekonomik olanaklarla ilişkili olduğunu fakat bu sorunun çözülürken ırkçılıktan da uzak durulması gerektiğini vurguladı. Gül, “Türkiye’de pasta sıkışık, insanların gelecekle ilgili imkanlarını geliştirme olanakları sınırlı, bu tartışma da buradan çıkıyor ama bunu ırkçılığa da vardırmadan, kendi içimizdeki kötülük duygularını da ortaya çıkarmadan oturup konuşup çözmeliyiz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.