Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erbil’de Türk diplomata düzenlenen suikast: Faillerin itiraf videoları yayınlandı

Rudaw TV’de yayınlanan görüntülerde saldırıyla ilgili altı kişinin itirafları yer aldı. Görüntüleri yayınlananlardan biri de suikastin en önemli faili, Mazlum Dağ. İtiraflara göre saldırı Kandil’de Fatih (Botan) adındaki bir PKK’lı tarafından planlandı. Mazlum Dağ da Kandil’de 26 gün silah eğitimi aldığını anlattı.

“Suikast Kandil’de planlandı”

Mazlum Dağ, görüntülerde şunları söyledi:

“Erbil’de bulunan İbrahim geçen şubat ayında Kandil’e gideceğini söyledi. Ben de katılmak istediğimi ağabeyime ilettim. (PKK tarafından) Nisan ayında bana telefon açıldı. Numaramı ağabeyimden aldıklarını söylediler. (Süleymaniye’nin) Ranya ilçesi üzerinden Kandil’e gittim. Fatih ve Botan isimlerini kullanan bir kişi tarafından karşılandım. Yaklaşık 26 gün Kandil’de onlarla birlikte kaldım. Silah kullanmayı öğrendim. Kalaşnikof ve tabanca ile atışlar yaptım. Bu gelişmeden sonra Erbil’e geri dönüp bir kafede çalışmaya devam ettim.”

Kandil’den döndükten sonra PKK’lı Abdurahman Er ile Erbil’de tanıştığını söyleyen Dağ, Er’in kendisinden Türk diplomat Osman Köse’yi takip etmesini istediğini söyledi. Dağ, “Benden Köse’yi öldürmemi istediler. Ben de eylemi tek başıma yapamayacağımı, iki korumasıyla birlikte üç kişi olacaklarını belirttim” diye konuştu. Dağ saldırıyı gerçekleştirirken sağ bacağından vurulduğunu da anlattı.

Erbil’de 17 Temmuz’da bir restorana düzenlenen silahlı saldırıda, Türkiye’nin Erbil Başkonsolosluğu’nda görevli diplomat Osman Köse ile Beşdar Ramazan ve Nariman Osman adlı Kürdistan Bölgesi vatandaşları hayatını kaybetmişti. Saldırının faillerinden Mazlum Dağ ve Muhammet Bisksiz, Erbil Asayişi ile Kürdistan Anti Terör Birimi tarafından 20 Temmuz’da yakalanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.