Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump, ABD İstihbaratının başına en sadık destekçilerinden birini atıyor

ABD Başkanı Donald Trump, Ulusal İstihbarat Direktörü Dan Coats’ın 15 Ağustos itibariyle görevden ayrılacağını ve bu makama Cumhuriyetçi Parti’den Kongre üyesi John Ratcliffe’i aday göstereceğini duyurdu.

İstifa mektubunu bir hafta önce hazırladığı belirtilen Coats’ın görevi bırakmasının gerisinde başta Rusya ve Kuzey Kore’ye ilişkin değerlendirmeleri olmak üzere çeşitli konularda Trump ile yaşadığı görüş ayrılıkları yatıyor. Coats istihbarat servislerinin, Rusya’nın 2016 Başkanlık Seçimleri’ne müdahale ettiğine dair raporlarını Trump’a karşı savunmuştu. 76 yaşındaki eski Kongre üyesi Coats, ocak ayındaki Kongre ifadesinde de, yine Trump’ın şimşeklerini üzerine çekmeyi göze alarak, Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan vazgeçecek gibi görünmediğini ve İran’ın nükleer anlaşmaya bağlı kalmayı sürdürdüğünü belirtmişti.

Trump şimdi, Coats’ın yerine kendisine son derece bağlı bir ismi atıyor. Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Partili üyesi John Ratcliffe, 2016 Başkanlık Seçimleri’ne Rusya’nın olası müdahalesini araştıran eski Özel Yetkili Savcı Robert Mueller’e, geçen hafta Temsilciler Meclisi’ne ifade verirken en çok yüklenen isimdi. 53 yaşındaki siyasetçi, 2016 yılında Kongre’nin en muhafazakâr ikinci ismi olarak nitelendirilmişti.

New York Times gazetesi, Coats’ın gidişi ve yerine önerilen isimle, Trump’ın çevresini iyice sadakatli isimlerle donattığını yazdı. Gazete, “Müesses nizamın Trump’a olan ihtiyacının Trump’ın ona duyduğu ihtiyaçtan daha fazla olduğuna işaret eder şekilde, Başkan’ın parti üzerindeki gücü arttı” yorumunu yaptı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.