Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kayıtsız Suriyeli sığınmacıların İstanbul’dan gönderilmesi: Taşınma masraflarını valilik karşılayacak

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Suriyeli Dernekler Platformu’nun temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıda, kayıtsız Suriyeli sığınmacıların İstanbul’dan gönderilmesi konuşuldu. Toplantıya katılan Suriyeli dernek temsilcileri, nakliye masraflarının Valilik tarafından karşılanacağını, Türkiye’de hiçbir kaydı bulunmayan sığınmacıların da sınır dışı edilmeyeceğini söyledi.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı analistlerinden Ömer Kadkoy toplantıyla ilgili bir tweet dizisi yayınladı. Kadkoy’a göre toplantıda şunlar konuşuldu:

  • İstanbul’dan ayrılacak olan kayıtsız sığınmacılar internet üzerinden bir başvuru formu dolduracak.
  • Taşınma ve nakliye masrafları İstanbul Valiliği tarafından karşılanacak.
  • Kayıtsız sığınmacılar sınır dışı edilmeyecek.
  • Herhangi bir ilde kaydı bulunmayan sığınmacılar kayıt için kamplara gönderilecek ve İstanbul ya da Antalya dışında bir ile kaydolacak.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı analistlerinden Ömer Kadkoy, toplantı ile ilgili Medyascope’a konuştu.

İstanbul Valisi Yerlikaya da konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Kayıt dışı istihdam edilen yabancılara yönelik 26 Ağustos tarihinden itibaren işverenlere ceza kesileceğini söyleyen Yerlikaya, “Kimsenin sığınmacıları sömürmesine müsaade etmeyeceğiz. Suiistimal içerisine giren işverenler çok büyük cezalar alabilir” dedi.

Sığınmacıların kimliklerini yanlarında bulundurmasını isteyen Yerlikaya, “Kayıtlı olup da İstanbul’a belgesini ibraz etmesi şartıyla Suriyeli sığınmacının kendi kayıtlı bulunduğu yere gitmesi mümkün olacak. Kimlikle her türlü ulaşım aracıyla o ile gidebilecek. Bunun toplantısını yaptık. Belediyeler de eşyaların gönderilmesiyle ilgili STK’lar ile çalışıyor” dedi.

Vali Yerlikaya, “Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekâtı’ndan 4 bin kilometrekarelik bir alan var. Kişinin gerçekten bir sığınmacı olduğunun tespit edilmesinin ardından Türkiye’de hangi vilayette akrabası varsa, kaydını oraya yapıyoruz. Şu anda İstanbul’da 121 tane polis merkezi var. 30 tane merkezi de yapacağız” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.