Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İnternet yayınları artık RTÜK denetiminde yapılacak

Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) internet üzerinden yapılan yayınları denetlemesine imkan tanıyan yönetmelik Resmi Gazete’de yayınlandı. Yönetmelik bir ay sonra yürürlüğe girecek.

İnternet üzerinden kişisel iletişim dışında kalan yayın yapan bütün kurumlar en geç bir ay içerisinde RTÜK’ten lisans almak zorunda. Yönetmelikte internet-radyo yayın lisans ücreti 10.000 Türk Lirası, internet-televizyon/isteğe bağlı kablolu yayın lisans ücreti ise 100.000 Türk Lirası olarak belirlendi.  

Yönetmelikle birlikte Netflix, BluTV ve Puhutv de RTÜK denetimine girdi.

Yönetmelikte ayrıca, “Çocukların korunması” başlığıyla yayınlanan maddede, yayın sağlayıcı kuruluşlar çocukların fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar verebilecek türde yayınlara ebeveyn kontrolünü sağlayıcı tedbirleri almakla yükümlü kılındı:

“İnternet ortamından yayın lisansı verilen medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar ile yayın iletim yetkisi verilen internet yayın platform işletmecileri, çocukların fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar verebilecek türde yayınlara ebeveyn kontrolünü sağlayıcı tedbirleri almakla yükümlüdür.”

İnternet üzerinden radyo ve televizyon yayınları yapılması ile ilgili kanun, 2018’in Mart ayında Meclis’te kabul edilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.