Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Alzheimer hastalığının izleri artık 20 yıl önceden tespit edilebilecek

Amerika Birleşik Devletleri’nde araştırmacılar kan testiyle Alzheimer hastalığını 20 yıl önceden tespit edebilecek araştırma üzerine çalışıyor.

Vaşington Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde araştırmayı yürüten bilim insanları, Alzheimer’ın beyinde yol açtığı değişiklikleri yüzde 94 doğrulukla tespit edebildiklerini açıkladı. Bulunan yöntemin, mevcut PET (Pozitron Emisyon Tomografisi) taramasından daha basit ve ucuz olduğu belirtiliyor.

Araştırmanın sonuçları perşembe günü Nöroloji gazetesinde yayınlandı.

Nöroloji profesörü Randall Bateman, “Şu an insanlara, zaman alan ve pahalı olan beyin tarama yöntemleriyle tanı koymaya çalışıyoruz. Fakat bir kan testi ile ayda binlerce insanı tarayabiliriz. Bu şu anlama geliyor: İnsanları klinik denemelerde daha kolay kayıt edebileceğiz, tedavi yöntemini hızlı bulup onlara yardım edeceğiz. Hastalığın maliyeti önemli bir oranda düşecek, aynı zamanda yöntemin acı çeken insanlar üzerinde büyük bir etkisi olabilir” dedi.

Son çalışma elli yaşın üzerindeki 158 kişi üzerinde denendi. Katılımcıların sadece 10’u bilişsel olarak normaldi. Her birinden en az bir kan örneği alındı. Katılımcılara bir tane de PET beyin taraması yapıldı. Araştırmacılar, kan testinden elde edilen bilgilerin PET taramasıyla yüzde 88 benzer sonuçlar verdiğini buldu.

Bilim insanları, doğruluk oranını artırmak için diğer risk faktörlerini de ekleyerek tespit edilebilirliği yüzde 90’a çıkarmayı hedefliyor. 

Kaynak: The Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.