Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dareen Khalifa ile söyleşi: “Güvenli bölge gibi askeri bir yöntem kalıcı çözüm üretemeyecek”

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, ABD’nin Suriye için gündemde olan güvenli bölgeyle ilgili önerisinin Ankara’nın beklentilerini karşılamadığını söyledi. Aksoy, “ABD ile ortak bir noktada buluşulamaması halinde güvenli bölgeyi tek başımıza oluşturmak zorunda kalacağız” dedi.

Medyascope yayınına katılan Uluslararası Kriz Grubu analisti Dareen Khalifa ise zaten, özü siyasi olan böyle bir konuda güvenli bölge gibi askeri bir yöntemin kalıcı çözüm üretemyeceğini söylüyor. Işın Eliçin’e konuşan Khalifa’ye göre, YPG içindeki PKK kadrolarını Suriye’den çıkarmak, Türkiye’nin güvenlik kaygılarının giderilmesi açısından önemli bir ilk adım olabilir.

Khalifa şunları söyledi:

“Çözüm için kolay bir formül yok ama son raporumuzda hem Ankara hem YPG için tolere edilebilir olduğunu düşündüğümüz birkaç adımı sıraladık. Vaşington taraflar üzerindeki nüfuzunu kullanarak bu adımların atılmasını sağlarsa daha sürdürülebilir bir çözüm yaratılabilir. Bunlardan biri, YPG içindeki Suriyeli olmayan ve PKK ile ilişkili kadrolarının anahtar pozisyonlardan alınması. YPG bunu müzakere etmeye açık. Türkiye ile YPG arasında doğrudan bir barış anlaşması ya da sulh sözleşmesini sağlamak, özellikle Ankara’daki mevcut siyasi atmosfer uygun olmadığı için şu anda mümkün olmasa da, bunun gibi güven artırıcı önlemler süreci başlatabilir. ABD’nin YPG’ye bunu yaptıracak gücü, önerebileceği teşvikler var. Bu Ankara’nın kaygılarının önemli bir bölümünü rahatlatacaktır. Ayrıca YPG’nin de Afrin’deki saldırılarına da son vermesi gerekiyor. Bunun sonuç vermeyeceğini siyasi bir kazanım elde edemeyeceğini anlaması gerekiyor.”


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.