Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hamza bin Ladin’in ölümü El Kaide’nin geleceği için bir darbe mi?

New York Times’ta Rukmini Callimachi’nin kaleminden çıkan yazıda, El Kaide’nin eski lideri Usame bin Ladin’in oğlu Hamza bin Ladin’in ölümü sonrası El Kaide’nin geleceği tartışılıyor. Yazının özetini paylaşıyoruz:

Uzmanlara göre, El Kaide 2010 yılından bu yana Hamza bin Ladin’i örgütün liderliğini devralması için hazırlıyordu. Amerikalı yetkililerden öğrenildiği kadarıyla Hamza, Trump’ın yönetiminin ilk iki yılı içerisinde bir zamanda öldürüldü.

Eğer bu onaylanırsa, Hamza’nın ölümü El Kaide’nin geleceğine vurulmuş bir başka darbe olacak. IŞİD’in ortaya çıkması ve El Kaide’den rol kapması, ABD’nin El Kaide’ye yönelik askeri operasyonları sonucu El Kaide zaten yaralanmıştı. El Kaide liderlerinin saatler süren tartışmaları gençlere ilgi çekici gelmiyor, bu yüzden de potansiyel militanlar IŞİD’e yöneliyorlar.

Bu açıdan, Hamza, El Kaide’nin militan bulma sorununu çözebilecek bir potansiyele sahipti. 30 yaşın altında olan Hamza, El Kaide’nin lider kadrosunun yaş ortalamasının en azından 30 yıl altında. Ayrıca bin Ladin soyismi dünyanın dört bir yanındaki cihatcılar için halen önemli bir isim. Hamza bu yönden bakıldığında El Kaide’nin pek çok sorununu çözebilecek önemli bir potansiyele sahipti. El Kaide Hamza’yı miltanları yeniden birleştiren ve IŞİD’e girmiş olanları geri getirebilecek bir figür olarak görüyordu.

FBI’nın anti-terör departmanında çalışan Ali Soufan, Hamza bin Ladin’in öldüğünü doğruluyor ve onun ölümüyle El Kaide’nin geleceğini kaybettiği iddiasını dile getiriyor. Ancak Soufan’a göre, El Kaide’nin henüz Hamza’nın ölümünü ilan etmemesi dikkatle ele alınmalı.

ABD yönetiminin Hamza bin Ladin’in nasıl öldüğü konusunda bir bilgisi yok. Ancak Afganistan-Pakistan sınırında ABD tarafından 2017 yılının Mayıs ayında yapılan hava saldırısında öldüğü düşünülüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.