Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güney Kıbrıs’ta bir rahip aleyhinde homofobik söylemleri nedeniyle soruşturma açıldı

Guardian’ın haberine göre Güney Kıbrıs polisi, bir rahibe homofobik söylemleri sebebiyle soruşturma açtı. Ülke başsavcısının talebi üzerine, müfettişler sözkonusu rahibin söylemlerinin nefret suçu kapsamına alınıp alınamayacağını araştıracak.

İsminin Neophytos olduğu öğrenilen rahip, vaazlarında “hamile kadınlar cinsel ilişkiye girerse çocuğun eşcinsel olacağını” ve “eşcinsel erkeklerin kokularından ayırt edilebileceğini” söylemişti.

Hükümet, rahibin söylemlerinin “Kıbrıslılar’ın onuruna ve eşitliğine saldırı” olduğunu açıkladı ve kınadı. LGBTIQ aktivistleri ise rahibe disiplin soruşturması açılmasını talep etti.

Kıbrıslı bazı aktivistler kilisenin ülkedeki etkisine dikkat çekti. Gazeteye konuşan bir aktivist, kilisenin söylemlerinin “yolunu bulmakta zorlanan gençler” üzerinde travmatik etkiler yarattığını söyledi. Başka bir aktivist ise bazı rahiplerin insanların eşcinsellikten kurtulmaları için “terapiler” düzenlediğini ve bunların gençlerin intihar etmesine sebep olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanının azınlıklar ve sosyal çeşitlilik konusundaki danışmanı Kostas Gavrielides, rahibin söylemlerinin herhangi bir bilimsel temelinin olmadığını söylerken, argümanlarının eşcinsel bireyler ve ailelerine yönelik nefreti artırdığını dile getirdi.

Güney Kıbrıs, eşcinselliği yasadışı olmaktan en son çıkaran Avrupa Birliği (AB) üyesi. Brüksel’in de baskısıyla 1998’deki AB’ye uyum çalışmaları sırasında eşcinselliği yasadışı ilan eden kanunları iptal etti. Dört yıl önce kanunlarına nefret suçunu da dahil eden Güney Kıbrıs’ta henüz homofobik ya da transfobik bir söylem hakkında yasal bir işlem yapılmış değil.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.