Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Temmuzda enflasyon yeniden yükselişe geçti: %16,65

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) geçen temmuz ayının enfalsyon rakamlarını açıkladı. TÜİK’in açıklamasına göre temmuzda TÜFE bir önceki aya göre yüzde 1,36, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 6,44, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,65 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 19,91 arttı.

Haziranda yüzde 15’lere inen yıllık enflasyonun aşağı yönlü seyri temmuzda yeniden yükselişe döndü. KDV ve ÖTV indirimlerinin sona ermesi ve elektrik zammı, bu düşüşü durduran ana etkenler oldu.

Grafik: TÜİK

Gıda fiyatları aylık bazda yüzde 1.1 düşüş gösterirken, yıllık gıda enflasyonu hazirandaki yüzde 19,2 seviyesinden yüzde 18.21 seviyesine geriledi.

Bu arada aylık en yüksek artış yüzde 4.5 ile ulaştırma grubunda gerçekleşti.

Ana harcama grupları itibarıyla 2019 yılı Temmuz ayında endekste yer alan gruplardan, ev eşyasında yüzde 4,24, konutta yüzde 3,10, eğlence ve kültürde yüzde 1,60 ve lokanta ve otellerde yüzde 1,42 artış gerçekleşti.

Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 3,20 ile giyim ve ayakkabı oldu. Ana harcama grupları itibariyle 2019 yılı Temmuz ayında endekste düşüş gösteren bir diğer grup ise yüzde 1,11 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu.

Temmuz 2019’da endekste kapsanan 418 maddeden; 48 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 264 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 106 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.