Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Washington Post: “Trump yönetimi istese de, Kongre yetkisi olmadığı için YPG’yi Türk ordusundan koruyamaz”

Washington Post gazetesi Trump yönetiminin, Türkiye’nin önümüzdeki iki hafta içinde Suriye’nin kuzeydoğusunda YPG’nin kontrolünde olan bölgeye operasyon düzenlemesini beklediğini ve Ankara’yı operasyondan vazgeçirebilmek için son dakika atağına kalktığını yazdı.

Buna göre, bugün Ankara’da temaslarda bulunacak olan üst düzey Amerikalı askeri yetkililer Vaşington’un Türkiye’nin kaygılarını gidermeye dönük son teklifini muhataplarına iletecekler. Cumhurbaşkanı Erdoğan dün bu yöndeki mesajını tekrarlamıştı: “Afrin’e, Cerablus’a, El-Bab’a girdik. Şimdi de Fırat’ın doğusuna gireceğiz. Biz bunu Rusya ile de ABD ile de paylaştık.”

Gazete Amerikalı yetkililerin Türk muhataplarına iletecekleri son teklifin bazı ayrıntılarına da ulaşmış. Buna göre,

  • Fırat’ın doğusunda Suriye’nin kuzeyinde 15 kilometre (9 mil) derinliğinde ve 140 kilometre (87 mil) uzunluğunda bir bölgede güvenliği sağlamak üzere Amerikalı ve Türk askerler ortak operasyon yapacak.
  • Sözkonusu bölgede ABD ve Türk ordusu YPG’nin yaptığı tahkimatı beraber imha edecek.
  • ABD ve Türk askerleri bölgeyi beraber denetleyecek. Halen Suriye’de yaklaşık 1000 Amerikan askeri bulunuyor. Ankara daha önce buna benzer teklifleri reddetmiş, bölgeye 32 kilometre derinlik öngörmüş ve denetimini de tek başına yürütmek istediğini bildirmişti.

Washington Post, bugün Ankara’daki temasların başarısız olması halinde, bölgenin derin bir çalkantıya sürükleneceğini, ABD’nin Suriye’den asker çekme ve Suriye’deki IŞİD kalıntılarının temizlenmesi planlarının sekteye uğrayacağını yazıyor. Fakat habere göre Türkiye’yi vazgeçirmeyi başaramazsa ABD’nin yapabileceği fazla birşey yok. Şöyle yazmış gazete: “Türkiye ABD’nin ricalarını reddederse, Trump yönetimi, Kongre’nin tanımış olduğu mevcut yetkilerle Kürt savaşçıları korumak için müdahalede bulunamayacağını açıkça belirtmiş bulunuyor.

Gazetenin bölgedeki muhabirleri de nitekim YPG’nin Türkiye ile savaşa hazırlandığını, sınırdaki köy ve kasabalarda kimi evlerin sığınağa dönüştürüldüğünü, çok sayıda tünel kazıldığını ve yeraltı sahra hastaneleri oluşturulduğunu bildiriyor. Washington Post, PYD’li bir yetkiliden de görüş almış: “Rusya bize ‘Amerikalıları bölgeden atın, biz de Türkleri durduralım’ diyor. Biz de soruyoruz, ‘Amerikalıları biz mi getirdik buraya, biz nasıl çıkaralım?’”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.