Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’deki silahlı saldırılarda ölü sayısı artıyor: Obama nefret dilini, Trump medyayı suçluyor

ABD’de geçen hafta Kaliforniya, Teksas ve Ohio eyaletlerinde peş peşe gerçekleştirilen silahlı saldırılarda ölü sayısı artıyor. Teksas eyaletine bağlı El Paso kentinde cumartesi günü bir alışveriş merkezine düzenlenen silahlı saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 22’ye yükseldi.

Trump: “Yalan haberler ülkede öfke ve hiddete neden oluyor”

ABD Başkanı Donald Trump, Teksas ve Ohio’da düzenlenen katliamlarla ilgili Twitter’da yaptığı yeni açıklamada medyayı hedef aldı. Trump “yalan haberlerin” ülkesinde öfke ve hiddete neden olduğunu söyledi: “Medya ülkemizde can ve güvenlik konusunda büyük bir sorumluluğa sahip. Yalan haberler uzun yıllar boyunca büyümüş olan öfke ve hiddete büyük bir katkıda bulundu. Haberler adil, dengeli ve tarafsız olmaya başlamalı yoksa bu korkunç sorunlar sadece daha da kötü hale gelecek.”

Yeni silahlanma yasası için göç reformu

Trump Twitter hesabından yaptığı açıklamalarda ayrıca, istediği sığınmacı reformunun kabul edilmesi karşılığında silahlanma yasasının da katılaştırılabileceği sinyalini verdi: “Cumhuriyetçiler ve Demokratlar bir araya gelmeli ve [silah edinmek isteyenler için] daha katı geçmiş sorgulamaları sağlamalı, hatta belki de bu yasal düzenlemeyi çaresizce ihtiyaç duyulan göç reformuyla birleştirmeli.”

Obama: “Korku ve nefret iklimini besleyen liderlerin ağzından çıkanlar reddedilmeli”

Eski ABD Başkanı Barack Obama da Teksas ve Ohio’daki silahlı saldırıların ardından başlayan silahlanma ve söylem tartışmasına katıldı.

Obama, sosyal medya hesaplarından paylaştığı mesajda dünyada hiçbir ülkede ABD’de yaşandığı kadar sık silahlı saldırı yaşanmadığını hatırlattı. Eski ABD lideri, silah yasalarının sertleştirilmesi gerektiğini savunarak, “Hepimiz ayağa kalkıp yetkililerin silah yasalarını değiştirmesi konusunda ısrarcı olana dek bu trajediler devam edecek” dedi.

Obama, beyaz ırkın üstünlüğüne inananların internet üzerinden radikalleştiğini belirtti ve güvenlik kurumlarına bu siteler konusunda önlem almak için daha iyi bir strateji geliştirme çağrısında bulundu.

Eski Başkan, siyasetteki nefret söylemlerine de değindi. Hoşgörü ile çeşitliliğin demokrasinin temeli olması gerektiğini söyleyen Obama, korku ve nefret iklimini besleyen liderlerin ağzından çıkanların reddedilmesi ve bu tür söylemlerin siyasi ve günlük hayatta yerinin olmaması gerektiğini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.