Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Irkçılık karşıtı mücadelenin edebiyattaki sesi, Nobelli yazar Toni Morrison hayatını kaybetti

1993 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanarak, bu ödülün verildiği ilk siyah kadın olan Amerikalı yazar Toni Morrison 88 yaşında hayatını kaybetti.  

Dokunaklı diliyle ırk ayrımcılığını edebiyat alanında su yüzüne çıkaran Morrison’un ölümü üzerine, eski ABD Başkanı Barack Obama, bu ünlü yazarla beraber çekilmiş bir fotoğrafını paylaştı ve şunları yazdı:

Toni Morrison, ulusal bir hazine, iyi bir hikaye anlatıcısı ve yazdıkları gibi kişisel olarak da sürükleyici biriydi. Onunkisi, vicdanımıza ve ahlaki tahayyülümüze güzel ve anlamlı bir şekilde kafatan tutan bir yazındı. Kısa süreliğine bile olsa onunla aynı havayı solumuş olmak ne büyük bir hediye.

1931’de Chloe Anthony Wofford adıyla Ohio’da doğan Morrison, Howard ve Cornell üniversitelerinde edebiyat eğitimi almıştı. 1988 yılında Beloved (Sevilen) adlı kitabıyla Pulitzer kazanan Morrison 1989-2006 yılları arasında Princeton Üniversitesi Beşeri Bilimler kürsüsünde görev yapmıştı.

Toni Morrison, tüm dünyada en çok okunan romanı The Bluest Eye‘da (En Mavi Göz), bir kız çocuğunun gözünden horgörülmenin, ayrımcılığın, ırka dayalı güzellik anlayışının ve kişinin kendisine duyduğu nefretin yarattığı bireysel ve toplumsal travmaya odaklanır. Morrison’ın eserlerini Türkçe’ye Sel yayıncılık kazandırıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.