Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sudan’da siviller ve askeri konsey siyasi geçiş süreci için anlaştı

Sudan’da askeri konsey ile sivil protestocuları temsil eden Özgürlük ve Değişim İttifakı arasında iki gündür devam eden müzakereler sonunda anlaşmaya varıldı. Buna göre, ülke yönetimini elinde bulunduran askeri konsey, yönetimi 18 Ağustos itibariyle sivillerin çoğunluğu oluşturduğu yeni bir konseye bırakacak ve siyasal geçişi yönetecek bir konsey kurulacak. Altısı sivil, beşi asker onbir üyeden olacak bu konseyin yaklaşık üç yıl görev yapması planlanıyor.

Sudan’da 2018’in Aralık ayında başlayan “ekmek isyanları” sonrasında, ülkeyi 1989’dan beri yöneten Mareşal Ömer el-Beşir 11 Nisan 2019 tarihinde yönetimden düşmüştü. El-Beşir’in ardından ordu yönetime el koymuş ancak siviller yönetimin kendilerine verilmesi için sokakta kalmaya devam etmişlerdi.

Ömer el-Beşir

El-Beşir’in devrilmesinin ardından Sudan’ın pek çok bölgesinde ordu ile siviller arasında çatışmalar çıkmış ve yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti.

Siviller ve askeri konsey arasında varılan bu anlaşmayla birlikte, sivil vatandaşlar yönetim ile ilgili en büyük taleplerini gerçekleştirmiş olacak. Kararın açıklanmasının ardından, başkent Hartum’un büyük meydanlarında toplanan Sudanlılar kararı kutladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.