Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gezi Parkı Davası: Kavala’nın avukatlarından mahkemeye tahliye çağrısı

Gezi Parkı Davası kapsamında 647 gündür tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala’nın avukatları, mahkeme heyetinin iki kez değişerek doğal hâkim ilkesinin zedelendiğini, bu nedenle tutukluluk halinin duruşma beklenmeksizin kaldırılmasını talep etti.

Osman Kavala’nın avukatları Köksal Bayraktar, Tolga Aytöre ve İlkan Koyuncu, davaya bakan İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’ne bir dilekçe sunarak müvekkillerinin tahliyesini talep etti:

“1 Kasım 2017 tarihinde tutuklanmış olan müvekkilimiz Osman Kavala kendisini savunabilmek için 19 ay mahkeme önüne çıkmayı beklemiştir. Tutuklanmasından 16 ay sonra hazırlanan iddianamede kendisine yöneltilmiş suçlamalara dayanak olabilecek hiçbir hukuki delil olmadığı ortaya çıkmıştır.

Sayın Mahkemenizin Osman Kavala’nın hukuksuz tutuklanmasına bir an önce son vermesi beklenirken, yargı sürecini etkileyen ve doğal hâkim ilkesini zedeleyen bir şekilde, davanın henüz başlangıcında, iki defa mahkeme başkanı değişmiştir. Önümüzdeki celseyi yönetecek olan üçüncü başkan dosyayı yeni baştan incelemek durumunda olacaktır. Benzer şekilde iki defa da heyet üyelerinde değişiklik olmuştur.

Müvekkilimiz ve diğer yargılananların mahkeme huzurunda yaptıkları savunmaların tekrarı mümkün olamayacağından yeni başkan ve yeni üye yargılama sürecinin son derece önemli bir safhasına iştirak etmeden dosyayı devralmış olacaktır.

Milyonlarca yurttaşımızın katılmış olduğu Gezi Protestolarıyla ilgili davada bir tek Osman Kavala’nın hiçbir delil olmadan tutuklu yargılanması sadece hukuksuz değil, aynı zamanda ayrımcı bir uygulamadır. Osman Kavala’nın maruz kaldığı hukuki tecrit devam ettiği sürece kendisinin hukuk önünde eşit bir yurttaş olarak adil biçimde yargılanmakta olduğu söylenemez.

Osman Kavala’nın savunma hakkının evrensel hukuk normlarına uygun biçimde kullanılmasına imkân vermeyen tutukluluk halinin duruşma beklenmeksizin kaldırılmasını talep etmekteyiz.”

Gezi Parkı eylemleriyle ilgili davada avukat, şehir plancısı, mimar, gazeteci, tiyatro oyuncusu, yönetmen, yapımcı, iş insanı, sivil toplumcu 16 kişi yargılanıyor. Dava 24 Haziran’da başladı. Bu duruşmada sanıkların sorguları tamamlandı. Mahkeme başkanının karşı oyuyla Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verildi. İkinci duruşma 18 Temmuz’da yapıldı. Kavala, bu duruşmada da tahliye edilmedi. Davaya bakan İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanı ve üyesi geçtiğimiz hafta, mahkemenin ikinci heyetinde görevlendirildi.

(Kapak Çizimi: Tarık Tolunay)

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.