Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tunus’ta ilk kez bir eşcinsel, cumhurbaşkanlığına adaylığını açıkladı, ilk tepki ülkedeki LGBT+ derneklerinden geldi

Tunus Liberal Partisi lideri eşçinsel avukat Mounir Baatour 15 Eylül 2019’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday olduğunu açıkladı. Baatour, eşcinsel olduğunu gizlememesiyle ve kendini LGBTIQ hakları savunucusu olarak tanımlamasıyla Arap dünyasında bir ilk olma özelliği taşıyor.

Eski Cumhurbaşkanı El-Beci Kaid Essebsi’nin ölümünün ardından, ülkede bir “geçiş hükümeti” kurulmuştu. Ülkeyi 15 Eylül’de düzenlenecek seçimlere kadar bu geçiş hükümeti yönetecek. Tunus’ta iki güçlü parti Nidaa Tounes laik kanadı, Ennahda ise muhafazakâr kanadı temsil ediyor. Son dönemde ise halkta değişim istekleri göze çarpıyor ve bağımsızlar adaylar da öne çıkmaya başlıyor. Bağımsız adaylardan biri de Mounir Baatour. Eşcinsel olması, bunu gizlemeyerek adaylığını koyması onu özel kılıyor.

Ülkedeki kanunlara göre eşcinsel ilişkiye girmek suç kapsamında ve hapisle cezalandırılabiliyor. 48 yaşındaki Baatour da 2013 yılında, 17 yaşındaki liseli bir çocukla eşcinsel ilişkiye girmek suçundan 3 yıl hapis cezası almıştı. Kurucusu olduğu LGBT+ hakları derneği Shams’ın defalarca kapatılma tehlikesi ile karşı karşıya kalmasına ve liderliğini yaptığı Liberal Parti’nin oy oranının çok düşük olmasına rağmen Baatour adaylık için gereken imza sayısını toplamayı başardı.

Bununla birlikte Kuzey Afrika genelindeki 20 kadar LGBT+ derneği yaptıkları ortak açıklamada Baatour’un adaylığını desteklemediklerini, adaylığının Tunus’taki LGBT+ derneklerini temsil etmediğini ve Baatour’un, toplulukları için büyük bir tehlike arz ettiğini dile getirdi.

Baatour seçildiği takdirde sadece eşcinsellerin sorunları üzerine değil toplumun genelini kapsayacak bir politika izleyeceğini belirtti. Baatour; “Ekonomi, kültür, eğitim, yani Tunuslular’ın hayatını etkileyecek her konuda bir programım var” dedi.

Seçimlerden sorumlu kurum ISIE, 31 Ağustos’ta hangi adayların seçim için yarışabileceğinin onaylandığını duyuracak. Tunus’ta suç kaydı otomatik olarak seçimlerden yasaklı olmaya yol açmıyor ancak şimdilik Baatour’un adaylığının onaylanıp onaylanmayacağı konusu netlik kazanmış değil.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.