Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Evli olmayan, çocuksuz kadınlar daha mutlu oluyor, daha uzun yaşıyor”

Dilimize yer etmiş, “bekârlık sultanlıktır” deyişini artık bilimsel veriler de doğruluyor, ama en çok kadınlar için. İngiliz davranış bilimci Paul Dolan, yalnız yaşayan ve çocuk sahibi olmayan kadınların toplumda en mutlu alt grubu oluşturduğunu ve evli ve çocuklu kadınlara göre daha uzun yaşadıklarını söylüyor.

London School of Economics’te davranış bilimi profesörü olan Dolan’ın, yeni kitabı “Happy There After”ın (Ondan Sonra Hep Mutlu) tanıtımı için yaptığı konuşmayı Guardian gazetesi haberleştirmiş. Profesör konuşmasında “Mutlu musunuz? sorusu diğer eşin huzurunda sorulduğunda aldığınız yanıtlara bakarak, toplumda en mutlu insanların evli olanlar olduğu sonucuna varabilirsiniz. Ama bir de yalnızken sorun. Bin ‘ah!’ işitiyorsunuz” diyor.

Dolan kitabı için, ABD İstatistik Bürosu’nun verilerinden yararlanarak, bekâr, evli, boşanmış, ayrı yaşayan ve dul kalmış kişilerin mutluluk ve mutsuzluk düzeylerini karşılaştırmış. Bulgularına bakarak, “Erkekseniz evlenmeniz daha iyi olabilir, ama kadınsanız hiç zahmetine girmeyin” diyor. Zira erkeklerin evlilikten daha fazla fayda sağladığı aşikâr: Evlilik erkeklere sakinleştirici etkisi yapıyor, işte daha fazla para kazanıyorlar ve bekâr hemcinslerine göre daha uzun yaşıyorlar. Kadınlarda ise evlilik tam tersi etki yaratıyor. Evli kadınlar fiziksel ve mental olarak evlenmeyen hemcinslerine göre daha fazla yıpranıyor.

Dolan, evlenip çocuk sahibi olmamayı seçen kadınların kendilerini mutlu hissetmelerinin önündeki engelin ise toplumun kadınlar üzerinde kurduğu evlilik ve annelik baskısı olduğuna dikkat çekiyor: “40 yaşında bekâr ve çocuksuz bir kadına ‘Umarım bir gün sen de doğru kişiyi bulursun’ temennisinde bulunmak, ‘daha az mutlu olup, daha erken ölmesini’ temenni etmekten farklı değil.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.