Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Burkina Faso’da altın çıkaran Türk şirketine tepki şiddete dönüştü, araçlar ve ofisler ateşe verildi

Afrika ülkesi Burkina Faso’da, iş insanı Mehmet Nazif Günal’a ait Kanada merkezli Avesoro Resources INC’in işlettiği bir altın madenine izinsiz girdiği ileri sürülen bir kişi güvenlik görevlisi tarafından öldürüldü. Olay, ülkede infiale sebep oldu. Yerel halk maden sahasına saldırdı, madeni ve araçları ateşe verdi. Bölgede yaşayanların, maden işletmesine yönelik tepkileri devam ediyor.

Olay 7 Ağustos’ta, ülkenin doğusundaki Youga madeninde meydana geldi. Sahaya izinsiz girdiği ileri sürülen bir kişi, güvenlik görevlisi tarafından vuruldu. İşletme, ölen kişinin hırsızlık yaptığını ileri sürdü. Yakınları ise iddiaları reddetti. Öldürülen kişi toprağa verildikten sonra, olanlar oldu.

Çevre köylerden yaklaşık 100 kişilik, baltalı bir grup grup, maden sahasına saldırdı. Maden, araçlar ve yatakhaneler ateşe verildi, idari ofis yağmalandı. Olaylar polisin gelmesi üzerine yatıştı.

Madende çalışanların France 24’e WhatsApp üzerinden gönderdikleri videoda, korku içinde ormanda saklanan bir grup personel görülüyor. Aralarında Türkler de var.

Yine France 24’ün yayınladığı fotoğraflar da yıkımın boyutunu gözler önüne seriyor.

Şirketten 9 Ağustos’ta bir açıklama yapıldı. Bu açıklamada madende ciddi bir güvenlik sorunu yaşandığı ve faaliyetlerin durdurulduğu belirtildi. Tüm çalışanlar başkent Ouagadougou’ya gönderildi.

France 24, bölge halkı ile maden işletmesi arasında uzun süredir gerginlik yaşandığını, ölüm olayının ise bardağı taşıran damla olduğunu yazdı. 2019’un Nisan ve Haziran aylarında 500 kişi madendeki işlerini kaybetti. Bu 500 kişinin yerine ise 100 Türk işçi alındı. Habere göre Türk işçilerle yerel işçiler arasında da gerginlik yaşanıyordu, zaman zaman kavgalar da çıkıyordu. France 24’e konuşan Burkina Faso’lı işçiler, ırkçılıkla da karşılaştıklarını iddia etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.