Kristiyan Boikov, ilk bilgisayarını aldığında 14 yaşındaydı. Bulgaristan’ın en büyük ikinci kenti Plovdiv’de yaşıyordu. Çok geçmeden pek çok programlama dili öğrenip, siber güvenliğe merak sardı. Altı yıl sonra Boikov, ülkede çalışan neredeyse herkesin verilerini çaldı ve bu verileri bir Rus mail adresi uzantısıyla basın kuruşlarına gönderdi.
Ülkede beş milyona yakın vatandaşın isimleri, adresleri, gelirleri ve sosyal güvenlik bilgileri çalınmış durumda. Bulgaristan’da bu yaşanan, Balkanlar’da şimdiye kadar yaşanan en büyük kişisel veri hırsızlığı.
Bulgaristan’ın uzun süredir kullandığı Sovyet yapımı jetler, yerini yakın bir zamanda F-16’lara bırakacak. 1.25 milyar dolar değerindeki anlaşma komünizm sonrası Bulgaristan’ın en büyük askeri ihalesi olarak kayıtlara geçti. Jetler 2023 senesinde teslim edilecek. Bulgaristan İçişleri Bakanı Mladen Marinov, F-16 anlaşmasının yapıldığı zamana denk gelmesinden ötürü veri hırsızlığının arkasında Rusya’nın olabileceğini söyledi. Gazetecilere verdiği demeçte Marinov, “Siber saldırılara katılan organize suç grupları genellikle finansal kârlar arıyor, ancak siyasi nedenler de mümkün. Buradan bir tahmin yapabilir” dedi.
Rusya’yı yakından takip eden Amerikalı yetkililere göre, Bulgaristan hükümeti içerisindeki kilit karar vericileri hedef alan hackleme, mali ve siyasi yönden hükümeti yıpratmak üzere Rusya askeri istihbarat servisi üzerinden gerçekleşti.
Rusya Bulgaristan’ın nükleer enerji, doğalgaz ve yakıt arzının tamamını sağlıyor. 2013 yılında Boyko Borisov hükümeti, artan enerji fiyatlarının ardından yaşanan protestolar sonucunda istifa etmişti.