Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere muhalefeti, Başbakan Johnson’ı devirmek ve Brexit’i geciktirmek için güven oylaması istiyor

İngiltere’de İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, ülkesinin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasını (Brexit) önlemek ve Başbakan Boris Johnson’ın hükümetini devirmek için diğer muhalefet partilerine işbirliği çağrısı yaptı.

Başbakan Johnson’ın, bazı milletvekillerini Brexit’i engellemek için AB ile işbirliğine gitmekle suçlamasının ardından Corbyn, muhalefet partilerine birer mektup gönderdi. Mektupta hükümeti devirmek için kısa bir süre içinde parlamentoda güven oylaması isteyeceklerini söyleyen Corbyn, diğer partilerden destek istedi. Johnson’un kaybetmesi halinde geçici bir hükümet kurulması ve düzenlenecek bir seçimle Brexit’i geciktirmeyi hedeflediklerini de belirtti. İşçi Partisi lideri, daha sonra düzenlenecek ikinci bir referandum ile diğer seçenek olarak İngiltere’nin AB’de kalması için çaba göstereceklerini vurguladı.

Johnson’dan muhalefete ağır suçlama

İngiltere Başbakanı Johnson, Facebook üzerinden halkın kendisine yönelttiği sorulara verdiği bir yanıtta, “Brexit’i parlamentoda engelleyebileceklerini düşünenler ile Avrupalı dostları arasında korkunç bir işbirliği var” demişti.

AB’nin İngiltere ile Brexit konusunda anlaşmaya varmak veya mevcut anlaşmayı düzeltmek için taviz vermeye istekli olmadığını savunan Johnson, “Üç kez reddedilmesine rağmen Brexit anlaşmasının her kelimesine, her virgülüne yapışmış durumdalar. Buna tedbir maddesi de dahil, çünkü hâlâ Brexit’in parlamentoda engellenebileceğini düşünüyorlar” demişti.

Bu durumun sürmesi halinde İngiltere’nin AB’den anlaşmasız ayrılmak zorunda kalacağını ifade eden Johnson, “Benim istediğim bu değil, amaçladığımız bu değil ama Avrupalı dostlarımızın taviz vermesi lazım” açıklamasında bulunmuştu.

İngiltere’de Muhafazakâr Parti’nin kontrolündeki bölgede milletvekilliği için yapılan ara seçimi Liberal Demokrat Parti’nin kazanmasıyla Başbakan Johnson’ın parlamentoda eli zayıflamıştı.

Ara seçimde alınan sonuçla Johnson’ın parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası’ndaki desteği, kendisine dışarıdan destek veren Demokratik Birlik Partisi’nin (DUP) milletvekilleri dahil 320’ye gerilemişti. Johnson’ın karşısındaki muhalefet blokunda ise 319 milletvekili bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.