Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail Dışişleri Bakanlığı, ABD Kongresi üyeleri Ilhan Omar ve Rashida Tlaib’in İsrail’e ziyaretine izin vermedi

İsrail yönetimi, ABD Başkanı Donald Trump’ın “Ülkeye alınmaları büyük bir zayıflık olur” dediği Amerikan Kongresi’nin Demokrat Partili iki üyesi Ilhan Omar ve Rashida Tlaib’in İsrail’i ve Filistin bölgesini ziyaret etmesine izin vermedi.

Çarşamba günü İsrail Başbakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı, Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı, Omar ve Tlaib’in 18-22 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirmeyi planladıkları İsrail ziyaretiyle ilgili son kararı vermek üzere toplandı. Toplantı sonrası yetkililer, ziyarete izin verilemeyeceğini açıkladı. Kongre üyeleri Omar ve Tlaib ise bu kararla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

İsrailli yetkililer, iki Kongre üyesinin ziyaretine izin verilmeyeceğini açıklarken, bu kişilerin İsrail’e karşı boykotu desteklediğini de hatırlattı. Boykot hareketi, Filistinliler’e yönelik politikaları ve uluslararası hukuk ihlali olarak görülen Batı Şeria’daki yerleşim çalışmaları nedeniyle İsrail’e uluslararası desteğin sonlandırılmasını amaçlıyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yakın ilişkileri olan ABD Başkanı Trump, geçen ay “Geldiğiniz yere dönün” diyerek, Tlaib ve Omar’a etnik kimlikleri üzerinden ırkçı bir saldırıda bulunmuştu.

Trump, Omar’ın ve Tlaib’in İsrail’e alınmasını İsrail için bir zayıflık olarak nitelendirdi ve bı iki Kongre üyesinin “İsrail’den ve tüm Yahudiler’den nefret ettiklerini” iddia etti.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Stephanie Grisham “İsrail nasıl istiyorsa öyle bir karar verebilir” dedi. Trump’ın Kongre üyelerinin İsrail’e alınmasını zayıflık olarak nitelendirdiği yorumunun aksine Grisham, Trump’ın Neyantahu’ya “İki Kongre üyesinin yasaklanmasının hatalı olacağını düşündüğünü” söylediğini aktardı.

CNN’e konuşan gezi organizatörlerine göre, ABD Kongresi’nin ilk Müslüman kadın üyeleri Omar ve Tlaib, Kudüs’te Müslümanlar’ın Haram-el Şerif, Yahudiler’in ise Tapınak Tepesi diye isimlendirdikleri kutsal mekanı ziyaret etmeyi planlıyordu ve İsrail güvenlik güçlerinin kendilerine eskortluk yapmasını istemiyordu.

İsrailli ve Filistinli barış aktivistleri ve insan hakları dernekleri temsilcileriyle de görüşmeyi amaçlayan Kongre üyeleri, devlet yetkilileri ile görüşmeyi ise planlamıyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.