Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ünlü opera sanatçısı Placido Domingo hakkında cinsel taciz soruşturması başlatıldı

20. yüzyılın en büyük tenorlarından biri sayılan Placido Domingo hakkında 30 yıla yayılan cinsel taciz iddialarının Associated Press (AP) tarafından haberleştirilmesi üzerine, Los Angeles Operası 2003 yılından beri bu kurumun genel direktörlüğünü yapan ünlü sanatçı hakkında soruşturma başlattığını duyurdu.

Çok sayıda kadın tarafından dile getirilen suçlamalar, 78 yaşındaki tenorun hâlâ büyük nüfuz sahibi olduğu opera dünyasını alt üst etti. Philadelphia Orkestrası Domingo’yu gelecek ayki açılış galası programından çıkardı, San Fransisco Operası da Ekim ayındaki konseri iptal etti. Domingo’yu gelecek ay soprano Anna Netrebko ile birlikte Verdi’nin Macbeth’ini seslendirmek üzere sahnesinde ağırlamaya hazırlanan Metropolitan Operası ise, İspanyol sanatçının “kurumdaki geleceğine dair nihai bir karar almadan önce” Los Angeles Operası’ndaki soruşturmanın sonucunu bekleyeceğini bildirdi.   

Ünlü İspanyol tenor Placido Domingo Guiseppe Verdi’nin Machbeth’ini 2015’te Berlin’de sahnelemişti.

AP haber ajansı Salı günü Placido Domingo’nun, 1980’lerin sonlarından itibaren yöneticisi olduğu çeşitli kurumlarda çok sayıda kadın sanatçıya cinsel tacizde bulunduğuna dair bir haberi kamuoyuyla paylaşmıştı. Haberde biri balerin sekizi şarkıcı toplam dokuz kadın, İspanyol tenorun yaptığı sarkıntılıkları ve cinsel ilişkiye zorladığı durumları anlatıyor. İçlerinden yedisi Domingo’yu reddettikleri için kariyerlerinin olumsuz etkilendiğini, Domingo’nun güç ve nüfuzunu kullanarak onları mesleki olarak cezalandırdığını düşündüklerini de söylüyor.

Placido Domingo ise iddiaları yazılı bir açıklamayla yanıtlamayı seçti ve “tüm etkileşim ve ilişkilerimin hoş karşılanmış olduğuna ve karşılıklı rızaya dayandığına inanıyorum” dedi. 57 yıldır soprano Marta Ornelas ile evli olan Domingo’nun içinde ufak bir özür de barındıran, bir yandan da bu tür davranışların geçmişte taciz sayılmadığını ima ettiği için tepki çeken açıklaması şöyle:

 “İsimleri belirtilmeyen bireylerin yönelttiği, 30 yıl öncesine kadar geriye giden bu  iddialar çok rahatsız edici ve sunuluş biçimi bakımından yanlış. Yine de -tüm iyi niyetime rağmen ve ne kadar uzun zaman önce olmuş olursa olsun- birilerini üzmüş ve rahatsız etmiş olabileceğimi duymak acı verici. Ben tüm etkileşim ve iletişimlerimin daima hoş karşılandığına ve karşılıklı rıza ile olduğuna inandım. Beni tanıyan ve benimle beraber çalışmış olan insanlar kimseye kasten zarar verecek, onları kıracak ya da rencide edecek biri olmadığımı bilirler. Ancak teslim etmeliyim ki, davranışlarımızı değerlendirirken bugün kullanılan ölçü ve standartlar geçmiştekilerden çok farklı– öyle de olmalı. 50 yılı aşkın bir opera kariyerine sahip olmanın ayrıcalığını ve mutluluğunu hissediyorum. En yüksek standartlara bağlı kalmaya devam edeceğim.”

Placido Domingo ismi operaseverler arasında 1960’ların ortalarından itibaren bir efsaneye dönüşmekle birlikte milyonların onu tanıması Luciano Pavarotti ve Jose Carreras ile birlikte 1990’lı yıllarda verdiği Üç Tenor konserleriyle oldu. BBC Classical Music dergisinin 2008 yılında klasik müzik yazarları arasında yaptığı ankette Domingo 20. yüzyılın 20 büyük tenoru arasında ilk sırada yer aldı. Aynı listede efsanevi Caruso ikinci, yine opera sanatının kitlelere iletilmesinde popüler bir katkı sağlayan Pavarotti üçüncü sıradaydılar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.