Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bilim insanları acıyı hissetmemize neden olan yeni bir hücre keşfetti

Bilim insanları, acıya duyarlı ve bunu hissedebilen yeni bir hücre keşfetti. Bilim dünyasında heyecan yaratan bu keşif, ağrı kesici ilaçların geliştirilmesine katkıda bulunabilir.

Bilim insanları, derinin hemen üzerinde yer alan acıya duyarlı sinir hücrelerini saran yeni ve özel hücreler keşfetti. “Schwann hücreleri” adı verilen bu hücreleri keşfeden araştırmacılar, bu buluşun kronik ağrılar ve bugüne kadar bilinmezliğini koruyan birçok konu hakkında yeni bir kapı aralayabileceğini düşünüyor.

İsveç’te Karolinska Enstitüsü’nde çalışan ve bu keşfi yapanlardan biri olan Prof. Patrik Enforns, “Bundan sonra temel soru, bu hücrelerin kronik ağrıların kaynağı olup olmadığını bulmak” diyor.

Journal Science’ta yayınlanan çalışmaya göre, keşfedilen Schwann hücreleri tıpkı bir ahtapot gibi. Bu hücreler derinin hemen altında bulunuyor, ama derinin dış yüzeyine kadar da uzanıyorlar. Bu noktada acıyı hisseden sinir hücrelerini de içeriyorlar.

Daha önce sinir hücrelerinin deri altında ve üstünde hiçbir yere bağlanmadığı ve serbest olduğu düşünülüyordu. Ancak bu çalışmayla sinir hücrelerinin Schwann hücreleri tarafından sarıldığı da anlaşılmış oldu. Böylece sinir hücrelerinin acı hissetmede yalnız olmadıkları anlaşıldı. Daha da ilginci, Schwann hücreleri acıyı hissedebiliyor. Normalde bu, sinir hücrelerinin bir özelliği. Bu yüzden bilim insanları acıyı hissedebilen yeni bir organ bulduklarını iddia ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.