Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail’e giriş yasağı kaldırılan ABD Kongresi üyesi Rashida Tlaib: “Bu baskıcı şartlar altında ziyaretimi gerçekleştiremem”

İsrail yönetimi, Amerikan Kongresi’nin Demokrat Partili iki üyesi Ilhan Omar ve Rashida Tlaib’in İsrail’i ve Filistin’i ziyaretine izin vermeme kararından, tepkiler üzerine vazgeçti. Ancak Rashida Tlaib, bu şartlar altında ziyaretlerini gerçekleştirmeyeceğini açıkladı.

İsrail yönetimi, ABD Başkanı Donald Trump’ın “Ülkeye alınmaları büyük bir zayıflık olur” açıklamasından sonra çarşamba günü toplanmış, İsrail Başbakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı, Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı, Omar ve Tlaib’in 18-22 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirmeyi planladıkları İsrail ziyaretine izin verilemeyeceğini açıklamıştı.

Kararın büyük tepkilere yol açmasının ardından, İsrail hükümeti bugün yaptığı açıklamada kararlarından vazgeçtiklerini ve Kongre üyelerinin ülkelerini ziyaret edebileceklerini duyurdu.

Bu gelişmenin üzerine Batı Şeria’da yaşayan ailesini ziyaret etmek isteyen ama ilk aşamada izin verilmeyen Rashida Tlaib, İsrail’i ziyaret etmeyeceğini açıkladı.

Tlaib, Twitter hesabından yayınladığı açıklamada “İsrail’i ve Filistin’i ziyaretimi ertelemeye karar verdim. Büyükannemi bu baskıcı ve aşağılayıcı koşullar altında ziyaret etmek onun kalbini kıracaktır. Ziyaretim, ırkçılığa ve adaletsizliğe olan duruşuma zarar verici bir karar olacaktır” dedi.

İsrail’in ziyaretini engelleme kararından önce Rashida Tlaib, İsrail İçişleri Bakanı Aryeh Deri ile yaptığı görüşmede, Beit Ur al-Fouqa’da yaşayan 90 yaşındaki büyükannesini görmek istediğini ve büyük ihtimalle bunun son görüşmeleri olacağını söylemişti. İsrail hükümetinin ilk kararından sonra Deri, “Tlaib’in İsrail nefreti, büyükannesine olan sevgisinden daha büyük. Bu sebepten ülkeye alınmayacaktır” açıklamasını yapmıştı.

Diğer Kongre üyesi Ilhan Omar’dan ise, İsrail’in kararından vazgeçmesinin ardından henüz bir açıklama gelmedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.