Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Leonardo da Vinci’nin 500 yıllık gizli çizimi ortaya çıktı

Leonardo da Vinci’nin en ünlü tablolarından biri olan Kayalıklar Bakiresi‘nin arkasındaki gizli çizimler ortaya çıktı.

Uzmanlar, Londra’daki Ulusal Galeri’de sergilenen Kayalıklar Bakiresi isimli tablonun arkasında, melek ve bebek İsa çizimleri olduğunu keşfetti. Gizli çizim, X-Ray, floresan harita, kızılötesi ve hiperspektral görüntüleme yöntemleri kullanılarak tespit edildi.

2005’te, tablodaki Meryem figürünün, çizim aşamasında, da Vinci tarafından değiştirildiği ortaya çıkmıştı. Son çalışmalar, tablodaki melek ve bebek İsa figürlerini ve resmin taslak çizimini tamamen gün ışığına çıkardı.

Uzmanlar, da Vinci’nin tabloyu çizmeyi planlarken ilk başta, Meryem’in bebek İsa’ya tapınmasını çizmeyi planladığını ama daha sonra fikrini değiştirdiğini düşündüklerini açıkladı. Keşfedilen çizimde, bebek İsa ve melekler daha yukarıda konumlandırılmış.

Leonardo da Vinci’nin neden fikrini değiştirdiği ise bilinmiyor.

BBC’ye konuşan Ulusal Galeri’nin eserlerin korunmasından sorumlu müdürü Larry Keith, “Ressamların her zaman değiştiğini ve kendilerini yenilediklerini bir kez daha görmüş olduk” yorumunda bulundu. Keith, bu keşfin da Vinci’nin düşünme biçimini anlamak için yeni bir ipucu olduğunu söyledi.

Kayalıklar Bakiresi, Milano’daki bir şapelde sergilenmek üzere 1483’te resmedilmişti.

Tablonun başka bir versiyonu, Paris’teki Louvre Müzesi’nde sergileniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.