Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Örümcek Adam”, bu kez Hong Kong’da barış için gökdelene tırmandı

Dünyanın pek çok yerinde yüksek binalara tırmandığı için “Örümcek Adam” olarak bilinen Fransız sporcu Alain Robert, bu kez de protestoların sürdüğü Hong Kong’da bir gökdelene, barış ve uzlaşma mesajı vermek için tırmandı.

Finans kuruluşlarının yer aldığı 68 katlı Cheung Kong Center binasına tırmanan Örümcek Adam, gökdelene Hong Kong ve Çin bayraklarının ve iki sıkışan elin yer aldığı bir pankartı astı. 57 yaşındaki sporcu, amacının Hong Kong sakinleri ve Çin hükümeti arasındaki sorunlu ilişkiyi yumuşatmak, barış ve diyalog çağrısı yapmak olduğunu söyledi.

Gökdelenlere izinsiz tırmanan Robert, geçen sene ağustos ayında yine Hong Kong’da bir binaya tırmanmış ve bu yüzden ülkede bir sene boyunca tırmanış yapması yasaklanmıştı.

Hong Kong’da gerginlik sürüyor

Hong Kong’da, suçluların Çin’e iadesinin önünü açan yasa tasarısı nedeniyle haziran ayında başlayan gösteriler hâlâ devam ediyor. Kısa bir süre önce Hong Kong Uluslararası Havalimanı’na sıçrayan gösteriler nedeniyle havalimanı uçuşlara kapatılmıştı. Çin hükümeti ise gösterileri bastırmak için sert önlemler almaya devam ediyor. Çin’in Hong Kong sınırındaki Şenzen kentine çok sayıda zırhlı araç ve askeri birlik yığan Pekin hükümeti, askeri müdahaleyi bir seçenek olarak masada bulunduruyor.

ABD Başkanı Donald Trump ise konuyla ilgili bir açıklama yaparak endişelerini dile getirdi. Şiddet içeren önlemlerin alınması konusunda endişeli olduğunu belirten Trump: “Eğer Şi (Cinping) oturup göstericilerle konuşsa bu işi 15 dakikada çözer” dedi.

Öte yandan Çin hükümeti gösterilere karşı radikal tavrını sürdürüyor. Çin Devlet Konseyi Hong Kong ve Makao İşleri Ofisi Sözcüsü Yang Guang “Terörizmin filizleri ortaya çıkmaya başladı” diyerek göstericileri suçladı.

Gerginliğin başlamasına neden olan yasa tasarısı 15 Haziran’da askıya alınsa da göstericiler yasa tasarısının resmi olarak kaldırılmasını talep ediyor. Çin hükümetine karşı kitlesel ve genel bir tepki hareketine dönüşen protestoların başlamasından bu yana, aralarında 13 yaşında bir çocuğun da bulunduğu 700’ün üzerinde kişinin gözaltına alındığı belirtiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.