Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Donald Trump, Hong Kong krizine ilişkin Çin’e mesaj verdi: “Hızlı ve insani şekilde çözülebilir”

Hong Kong’da tutukluların Çin’e iadesine ilişkin yasa tasarısı aylardır protesto ediliyor. Çin ve Hong Kong arasındaki bu krizle ilgili bir duruş sergilemediği için uzun zamandır eleştirilen ABD Başkanı Donald Trump, sessizliğini bozdu. Twitter hesabından açıklamalarda bulunan Trump, konunun “hızlı ve insani şekilde çözülebileceğine” dair Çin’e mesaj verdi.

Trump yaptığı açıklamalarda, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in “iyi bir insan olduğunu, bu krizi hızlı ve insani şekilde çözmek isterse bunu yapabileceğini” belirtti ve Çin liderine yüz yüze bir buluşma teklif etti. Ardından, yeni bir ticaret anlaşması için, Çin’e Hong Kong ile “insanca” ilgilenmesini önerdi.

Hong Kong’daki protestolar, 9 Haziran’da zanlıların yargılanmak üzere Hong Kong’dan Çin’e iadelerini öngören yasa tasarısına karşı başlamıştı. Polisin 12 Haziran’da eylemcilere karşı biber gazı, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanmasıyla protestoların boyutu da genişledi. Böylelikle eylemcilerin taleplerine şiddet olaylarının soruşturulması da eklendi.

Hong Kong Havalimanı’ndaki protestolar.

Protestocular 11. haftaya, Hong Kong Havalimanı’nda bir gösteri düzenleyerek girdi. Dünyanın en işlek havalimanlarından biri olan Hong Kong Havalimanı, protestolar nedeniyle iki gün uçuşları durdurdu. Polis ile protestocular arasında gerginlik tırmandı. İki taraftan da ağır yaralananlar oldu. Protestocular daha sonra polisten özür diledi ve kendilerini savunduklarını söyledi.

Tiananmen endişesi

Haziran ayından beri devam eden protestoların 1989 Tiananmen Meydanı Katliamı şiddetinde bir olaya dönüşmesinden korkuluyor. Çin ordusu, 1989’da demokrasi yanlısı protestoculara ateş açmış ve on bine yakın insan hayatını kaybetmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.