Hong Kong’da yüzbinlerce kişi pazar gününden bu yana sokakta: Özerk yönetimin parlamento onayına sunduğu ve suçluların Çin’e iadesine ilişkin yasa protesto ediliyor.
Pazar günkü gösteriler görece barışçıl geçmişti, ancak güvenlik güçleri bugün (12 Haziran) yapılacak oylamayı önlemek için parlamento önüne akın eden protestoculara karşı tazyikli su, biber gazı ve plastik mermi de kullanmaya başladı.
Gösterilere avukatlardan öğrencilere, iş insanlarından aktivistlere ve dini gruplara kadar pek çok kesimden insan katılıyor. Yedi milyon nüfuslu özerk yönetimde yaşayanların neredeyse yedide birinin sokağa indiği söyleniyor. Rakam doğru ise bu gösteriler, Hong Kong’un 1997’de İngiltere hâkimiyetinden çıkarak Çin’e geçmesinden bu yana gerçekleştirilen en büyük toplumsal hareketler.
BREAKING: Hundreds of protesters start occupying roads near Hong Kong’s legislature hours before a controversial extradition bill will be discussed by lawmakers #extraditionbill #scmp (video by SCMP journalist Mantai Chow) pic.twitter.com/W4UcCzNmE5
— Stella Lee (@StellaLeeHKnews) June 12, 2019
Tepkinin büyüklüğü karşısında sabah saatlerinde tasarının oylamasının ertelendiği duyurulmuş, göstericilerden evlerine ve işlerine dönmeleri istenmişti. Ancak kitleler çağrıya uymayınca güvenlik güçlerinden çok sert müdahale geldi.
Something we found on Lung Wo Road, not sure #ExtraditionBill pic.twitter.com/j8L0mapxJs
— Damon Pang (@damon_pang) June 12, 2019
Gösterileri izleyen gazeteciler, biber gazı ve tazyikli suyla yapılan müdahaleler sonrasında kalabalıkların kısmen dağıldığını ama büyük çoğunluğun eyleme devam etmeye çalıştığını bildiriyor.
Güvenlik güçlerinin plastik mermiler kullanmaya başlamasından sonra gözünden vurulan protestocuların haberleri de gelmeye başladı.
Tasarıya karşı çıkılmasının başlıca nedeni, Çin’in Hong Kong’da muhalif isimleri daha kolay hedef almasına yol açacak olması. Barolar ve insan hakları savunucuları özellikle Pekin yönetimine teslim edilecek zanlıların, bu ülkede bağımsız olmayan, uluslararası standartlardan uzak ve muhalifleri takibat altına alan hukuk sistemi
içinde haklarını aramak zorunda bırakılacağını dile getiriyor.
#HongKongProtest #hongkongpolice #HongKongExtraditionLaw pic.twitter.com/O5vEFWmzfF
— 肥 (@SamuelLau16) June 12, 2019Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Eski İngiliz kolonisi Hong Kong, Çin’e devrinden sonra “iki sistem, tek devlet” ilkesi uyarınca kendi özgün yasalarıyla yönetiliyor. Dolayısıyla insan hakları ve sivil özgürlükler bakımından Çin’in çok ilerisinde. Nitekim Hong Kong’da yaşayanlar, Çinlilerden farklı olarak basın, ifade ve gösteri düzenleme özgürlüklerinden yararlanabiliyor.