Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hong Kong’da Çin’e karşı protestolar dinmiyor, polis plastik mermi kullanmaya başladı

Hong Kong’da yüzbinlerce kişi pazar gününden bu yana sokakta: Özerk yönetimin parlamento onayına sunduğu ve suçluların Çin’e iadesine ilişkin yasa protesto ediliyor.

Pazar günkü gösteriler görece barışçıl geçmişti, ancak güvenlik güçleri bugün (12 Haziran) yapılacak oylamayı önlemek için parlamento önüne akın eden protestoculara karşı tazyikli su, biber gazı ve plastik mermi de kullanmaya başladı.

Gösterilere avukatlardan öğrencilere, iş insanlarından aktivistlere ve dini gruplara kadar pek çok kesimden insan katılıyor. Yedi milyon nüfuslu özerk yönetimde yaşayanların neredeyse yedide birinin sokağa indiği söyleniyor. Rakam doğru ise bu gösteriler, Hong Kong’un 1997’de İngiltere hâkimiyetinden çıkarak Çin’e geçmesinden bu yana gerçekleştirilen en büyük toplumsal hareketler.

Yüz binlerce Hong Kong’lu sabahın erken saatlerinden itibaren kent merkezine akın etti, yollar caddeler trafiğe kapandı.

Tepkinin büyüklüğü karşısında sabah saatlerinde tasarının oylamasının ertelendiği duyurulmuş, göstericilerden evlerine ve işlerine dönmeleri istenmişti. Ancak kitleler çağrıya uymayınca güvenlik güçlerinden çok sert müdahale geldi.

Gösterileri izleyen gazeteciler, biber gazı ve tazyikli suyla yapılan müdahaleler sonrasında kalabalıkların kısmen dağıldığını ama büyük çoğunluğun eyleme devam etmeye çalıştığını bildiriyor.

Güvenlik güçlerinin plastik mermiler kullanmaya başlamasından sonra gözünden vurulan protestocuların haberleri de gelmeye başladı.

Tasarıya karşı çıkılmasının başlıca nedeni, Çin’in Hong Kong’da muhalif isimleri daha kolay hedef almasına yol açacak olması. Barolar ve insan hakları savunucuları özellikle Pekin yönetimine teslim edilecek zanlıların, bu ülkede bağımsız olmayan, uluslararası standartlardan uzak ve muhalifleri takibat altına alan hukuk sistemi
içinde haklarını aramak zorunda bırakılacağını dile getiriyor.

Eski İngiliz kolonisi Hong Kong, Çin’e devrinden sonra “iki sistem, tek devlet” ilkesi uyarınca kendi özgün yasalarıyla yönetiliyor. Dolayısıyla insan hakları ve sivil özgürlükler bakımından Çin’in çok ilerisinde. Nitekim Hong Kong’da yaşayanlar, Çinlilerden farklı olarak basın, ifade ve gösteri düzenleme özgürlüklerinden yararlanabiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.