Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hong Kong’da yüzbinler “suçluların iadesi” yasasını protesto etmek için sokakta

Hong Kong’da yüzbinlerce insan, zanlıların yargılanmak üzere Çin’e iadesini öngören yasa tasarısını protesto etmek için sokaklara döküldü. Kentte son 15 yılın en büyük kitlesel eylemleri olarak gösterilen protestolar, Çin’e bağlı özerk yönetime geri adım attırmayı hedefliyor. 

Çin’de geçen hafta parlamentoya sunulan ‘Kaçak Suçlular Yönetmeliği’nde değişiklik yapılarak, suçluların Pekin’e iadesini mümkün kılan yasa tasarısının haziran ayının sonuna doğru yasalaşması bekleniyor.

Tasarıya karşı çıkan yüzbinlerce Hong Kong’lu ise protesto gösterileri için sokaklara çıktı. Yarım milyon göstericinin katıldığı iddia edilen gösterilerde, “Çin iadesine hayır, kötülük yasasına hayır” sloganları şehrin sokaklarında yankılandı. Göstericiler tarafından istifaya davet edilen Hong Kong Özerk Yönetimi İcra Kurulu Başkanı Carrie Lam, tasarıyı çekmeyi reddetmekle birlikte tasarıda birtakım ufak değişiklere gitti. 

Zanlıların Çin dahil birçok ülkeye iadesini kolaylaştıran tasarıya, iş insanlarından öğrencilere, yaşlı genç birçok kesimden tepki artıyor. Gösterilere katılım yüksek hava sıcaklığına rağmen artış gösterdi. 

Tasarıya karşı çıkanlar, özellikle Çin’e iade edilecek zanlıların, bu ülkede bağımsız olmayan, uluslararası standartlardan uzak ve muhalifleri takibat altına alan bir hukuk sistemine teslim edileceğine vurgu yapıyor. Göstericiler, yasanın Çin’den gelen baskı sonucu parlamentoya getirildiğini öne sürerken Lam, bu iddiayı “Tasarı için Pekin’den herhangi bir talimat ya da yetki almadım” diyerek reddetti.  

Çin’in devlete bağlı medyası protestoların arkasında “dış çevrelerin” olduğunu savunuyor. ABD ve Avrupa Birliği yetkilileri ise tasarının Hong Kong’da hukukun üstünlüğüne büyük zarar vereceğini belirtiyor.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.