Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İmamoğlu’ndan kayyum açıklaması: “Demokrasiyle ve demokratik teamüllerle izah edilemez. Milletin iradesini yok saymak kabul edilemez”

İçişleri Bakanlığı, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan’ın görevden alınarak yerlerine Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mardin Valisi Mustafa Yaman ve Van Valisi Mehmet Emin Bilmez’in belediye başkan vekili olarak atandığını duyurdu.

Bu karar üzerine milletvekilleri ve belediye başkanlarından tepkiler gelmeye başladı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “31 Mart Yerel Seçimleri’nde milletin oylarıyla seçilmiş Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlarının görevlerinden alınarak yerlerine kayyum atanması demokrasiyle ve demokratik teamüllerle izah edilemez. Milletin iradesini yok saymak kabul edilemez” dedi.

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan ise İmamoğlu’nun tweetine “Kayyum değil Kayyım!” diye yanıt verdi:

İmamoğlu dışında, CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de bir açıklama yaptı ve “Her koyun kendi bacağından asılmıyor bu memlekette. Birimizin başına gelen ondan sonra hepimizin başına geliyor” dedi.

Üç belediye başkanının görevden alınmasıyla ilgili bir tepki de CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’ndan geldi. Kaftancıoğlu, “Birileri ileri demokrasi demişti değil mi? Halk iradesine bir darbe daha: Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyelerinin seçilmiş başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyum atanması hukuka aykırı, halkın seçimle siyasal tercihlerine darbedir” açıklamasını yaptı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP İstanbul Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Mehmet Bekaroğlu da açıklama yaparak üç büyükşehire kayyım atanmasının demokrasiyle bağdaşmadığını dile getirdi:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.