Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AB’den kayyum atamalarına yönelik açıklama: “Seçim sonuçlarına olan saygının tartışmaya açılması endişe verici”

Mardin, Diyarbakır ve Van büyükşehir belediye başkanlarının görevlerinden alınarak yerlerine kayyum atanmasına Avrupa Birliği’nden (AB) de tepki geldi. AB’de yapılan açıklamada demokratik seçimlere saygı duyulması gerektiği belirtilerek, durumdan duyulan endişe dile getirildi.

Avrupa Birliği Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilciliği sözcüsü Maja Kocijancic, Twitter üzerinden konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Kurumun internet sitesinde de yer alan açıklamada “Selçuk Mızraklı, Bedia Özgökçe Ertan ve Ahmet Türk’ün yerine valilerin atanması, 31 Mart seçimlerinin demokratik sonuçlarına olan saygıyı tartışmaya açması dolayısıyla ciddi bir endişeye neden oluyor” denilirken yerel politikacıların görevden alınmasının demokrasiye zarar verme riski olduğuna değinildi.

Maja Kocijancic’in yazılı açıklamasında, Türkiye’nin taraf olduğu Venedik Komisyonu‘nun kararları ve Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı doğrultusunda mahalli idarelerdeki yerel demokrasinin işleyişine yönelik tedbirler alması gerektiği belirtildi.   

AB, Türkiye’deki şiddetli terör saldırılarını açıkça ve defalarca kınadığını ve mağdurların aileleriyle dayanışmasını dile getirdiğini, barışçıl ve sürdürülebilir bir çözüm elde etmek için güvenilir bir siyasi sürecin acil olarak yeniden başlatılması çağrısını yinelediğini de bildirdi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.