Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

19 gündür İtalya açıklarında bekletilen Open Arms gemisindeki Afrikalı göçmenler karaya çıktı

İspanyol yardım gemisi Open Arms’ta tutulan göçmenler, 19 günlük bekleyişin ardından 20 Ağustos akşamı, İtalya’ya bağlı Lampedusa Adası’na çıkarıldı.

İtalya’nın Sicilya Adası’ndaki Agrigento Savcılığı, Afrikalı göçmenlerle dolu geminin Lampedusa Limanı’na demirlemesine ve göçmenlerin tahliye edilmesine karar verdi. Savcılık talimatıyla gemiye el konuldu. Gemideki Afrikalı göçmenler Lampedusa Limanı’nda sevinç gösterileriyle karşılandı. Open Arms gemisinin Twitter hesabında göçmenlerin sevinç görüntüleri paylaşıldı.

“Sonunda, 19 günlük tutsaklığın ardından, gemideki herkes karaya çıkacak.”

19 günlük süreçte neler oldu?

Ağustos ayının başlarında İspanyol yardım gemisi Open Arms, Akdeniz’de yüzden fazla Afrikalı göçmeni kurtarmış, İtalya ve Malta’dan kıyıya yanaşma izni istemişti. Her iki ülke de Open Arms’ın talebini reddetmişti. İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini’nin girişimiyle geminin İtalyan karasularına girmesi yasaklanmıştı.

Geminin açık denizde demirlediği 19 günlük süreçte yaşananlar hem İspanya ve İtalya arasında hem de İtalyan kamuoyunda büyük tartışmalara yol açmıştı. Open Arms’ın İspanyol gemisi olması nedeniyle Salvini, “Open Arms, altı gündür Akdeniz’de ve şimdi İtalya’ya girmekle tehdit ediyor. Bu sürede bayrağını dalgalandırdığı ülkesi olan İspanya’ya ulaşabilirdi” demişti. Hatta ABD’li aktör Richard Gere’in Open Arms gemisini ziyaret etmesi ve durumu eleştiren açıklamalar yapması üzerine Salvini ünlü oyuncuya tepki göstererek, Open Arms gemisindeki insanları “özel uçağıyla villalarına götürmesini” söylemişti.

Salvini’nin tutumu bir krize neden olmuş ve aralarında Fransa, Almanya, Romanya, Portekiz, İspanya ile Lüksemburg’un bulunduğu Avrupa ülkeleri göçmenleri kabul etmeye hazır olduklarını belirtmişlerdi. Bekleme süresinin uzaması nedeniyle İspanyol hükümeti devreye girerek Open Arms’a yanaşmak için Algeciras ve Minorka limanlarını önermiş ancak Open Arms yetkiliieri İspanya’ya dönecek durumları olmadığını bildirmişti.

19 günlük süreçte gemiden acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan göçmenler ve çocuklar tahliye edilmişti. Son günlerde gemideki bazı göçmenlerin denize atlayarak karaya yüzmesi ve İspanya’nın Open Arms için askeri gemi göndereceğini açıklaması üzerine İtalya hareketi geçti. Dün akşamki savcılık talimatıyla göçmenlerin karaya çıkmasına izin verildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.