Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere Başbakanı Johnson ilk yurtdışı ziyaretlerinden eli boş döndü: Almanya, Brexit konusunda ültimatom verdi; Fransa, siyasi tutarlılık istedi

İngiltere Başbakanı Boris Johson, göreve başladıktan sonra, ilk yurtdışı ziyaretlerini gerçekleştirdi. Brexit’in en önemli konularından biri olan İrlanda sınırı hakkında konuşmak için ilk önce Almanya, ardından da Fransa’ya giden Johnson, eli boş döndü.

Brexit‘le birlikte ortaya çıkabilecek en önemli küresel krizlerden biri İrlanda ile olan sınır anlaşması. İrlanda ve İngiltere arasındaki, Avrupa Birliği (AB) kapsamındaki sınır anlaşması, özellikle İrlanda ekonomisi açısından çok önemli. İrlanda‘nın, AB ülkeleriyle olan mal alım ve satımı genellikle kara yoluyla, Birleşik Krallık üzerinden sağlanıyor. Malların sınırdan geçisi, AB’nin gümrüksüz sınır anlaşması ile sorunsuz bir biçimde gerçekleşiyor.

Boris Johnson’ın benimsediği “anlaşmasız çıkış” stratejisi ise gümrüksüz sınır geçişini ortadan kaldıracak. Bu hafta başında, İngiltere Ulaştırma Bakanlığı‘nın, Brexit‘te yaşanacak sorunlarla ilgili hazırladığı rapor kamuoyuna sızdırılmıştı. Raporda, anlaşmanın İngiltere‘ye ekonomik ve sosyal etkilerinin neler olacağını detaylı bir şekilde anlatılıyor.

Rapora göre, mal taşıyan İrlanda‘ya ait tırlar, en kötü senaryoda 3 ay, en iyi senaryoda 2,5 gün gümrükte kalacak. Bu anlaşmanın, İrlanda ekonomisi için yıkıcı sonuçlara yol açacağı düşünülüyor.

En son İrlanda ve İngiltere arasında sınır anlaşması bu durumdayken, IRA (İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu) birçok saldırıda bulunmuştu. 1998 yılında yapılan Good Friday Anlaşması ile sınır krizi çözülmüş, sınırlar AB kapsamına girmiş ve IRA saldırıları sonlanmıştı.

Boris Johnson, ilk durağı olan Almanya’da, Angela Merkel‘le görüştü. Johnson, Merkel‘den, geçmiştekine benzer bir sorunun yaşanmaması için, AB’nin İrlanda ile ilgili bir istisna yapmasını talep etti. Ancak Merkel, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın söylediği, “Britanya, sınır krizi ile ilgili bir anlaşmayla gelmeli” sözünü hatırlatarak, taviz veremeyeceklerini açıkladı.

Merkel, Johnson’a yeni bir teklif hazırlaması için 30 gün süre tanıdı. Johnson, görüşmenin ardından, “Dar bir zaman aralığı bıraktınız ancak bu teklifli de mutlulukla kabul ediyorum” diye konuştu.

Johson, ikinci durağı olan Fransa’da, Cumhurbaşkanı Emanuel Macron ile görüştü. Macron, Johnson‘ın talebi karşısında net bir cevap vermedi. İrlanda sınır anlaşmasının “siyasi tutarlılık ve Avrupa pazarı” için önemli olduğunu vurgulayan Macron, “İngiltere halkının kararına saygı duyulmalı. Ancak stabil bir İrlanda’nın garantisini de sağlamalıyız” dedi.

Üç lider, cumartesi günü G7 zirvesinde buluşacak. Johnson’ın zirvede, ABD Başkanı Donald Trump ile de görüşmesi bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.