Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD-İran gerginliğinde son durumu Fransa Cumhurbaşkanı Macron aktardı: “Yasadışı yaptırımlar kaldırılırsa, İran masaya oturur”

Fransa’daki G7 Zirvesi’ne, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’in ziyareti damga vurdu. Fransa’nın özel daveti ile gelen Zarif, Macron ile görüştü. Zirvenin bitiminde Macron’dan gelen açıklama ise ABD-İran ilişkileri için yeni bir kapı aralamış oldu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, gelişmelerle ilgili olarak “Hafta sonu yapılan görüşmelerin ışığında İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve ABD Başkanı Donald Trump arasında bir zirve düzenlenmesini umuyorum” demişti. Ruhani ise bugün yaptığı açıklamada “Yaptırımlar kalkmadan görüşme olmaz” diye konuştu.

Emmanuel Macron ve Cevad Zarif görüşmesi G7 Zirvesi’ne damgasını vurdu.

ABD-İran arasında ne yaşanıyor?

2016 yılında Donald Trump’ın başkan seçilmesinin ardından ABD-İran ilişkilerinde ciddi gerilemeler yaşandı. Trump’ın ABD’yi, İran Nükleer Anlaşması’ndan çekmesi ile başlayan gerilim, İran’a yönelik ekonomik yaptırımlar ve son dönemde Hürmüz Boğazı’nda tankerlere yapılan saldırılarla devam ediyor.

Obama döneminde, İran’ın nükleer silahlanmasının önüne geçmek için yapılan anlaşmayı Trump, ülkesinin çıkarlarına aykırı buldu ve ABD anlaşmadan çekildi. Ardından nükleer programına devam etme kararı alan İran, Vaşington tarafından çok sert yaptırımlara uğradı. G7 Zirvesi’nde önemli konu başlıklarından biri de İran Nükleer Anlaşması’ydı.

Macron zirve sırasında yaptığı açıklamada, “İki madde bizim için çok önemli. Birincisi İran asla nükleer silah edinmemeli. İkincisi ise ABD ve İran arasında bir zirve düzenlenmesini umuyorum” dedi. Trump ise İran ile masaya oturabileceklerini söyledi. “İçimde iyi bir his var” diyen Trump, İran heyetinin kendisi ile aynı masaya oturmak isteyeceğini belirtti.

İran Dışişleri Bakanı Zarif, ziyareti sırasında Fransa, Almanya ve İngiltere heyetleri ile görüşerek, İran Nükleer Anlaşması’na dahil olan altı ülkeden üçü ile bir araya gelmiş oldu. Diğer ülkeler ise ABD, Çin ve Rusya. Zarif‘in bu ülkelerle de görüşüp görüşmeyeceği bilinmiyor.

İran Nükleer Anlaşması heyeti.

“İran her zaman konuşmaya açık”

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani bugün, G7 Zirvesi sonrası yapılan açıklamalara cevap verdi. İran’ın her zaman konuşmaya açık olduğunu söyleyen Ruhani bununla birlikte, ABD’nin kendilerine uyguladığı haksız ve yasadışı yaptırımları kaldırması gerektiğini sözlerine ekledi.

Olası bir ABD-İran zirvesi için herhangi bir tarih açıklanmadı. Ancak 23 Eylül’de yapılacak olan Birleşmiş Milletler zirvesine Trump ve Ruhani de katılacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.