Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP lideri Kılıçdaroğlu: “Kürtçe için yasal düzenleme yapılmalı”

Hakkı Savunanlar Platformu tarafından İstanbul’da organize edilen programda Kürt Dili ve Edebiyatı mezunlarıyla bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Anadilde eğitim sorunu elbette çözülebilir. Bu herkesin en doğal hakkıdır” dedi.

İSMEK’te Kürtçe kurslarının hayata geçirileceğini belirten CHP lideri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kürtçe dışında başka bir dil bilmeyen yaşlılara Kürtçe bakım hizmeti vereceğini de söyledi. Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

“Kürtçenin yasal olarak kullanılması, öğrenilmesi, okutulması konusu tamamen yasal bir düzenleme ve bu yasal düzenlemenin de yapılması gerekiyor. Nerede yapılacak? Parlamentoda yapılacak. Buna uygun bir zemin oluşabilirse inanıyorum ki bütün parlamenterler de buna ‘Evet’ diyeceklerdir. Kürtçenin yasal olarak kullanılması ya da Kürtçe üzerindeki yasakların kaldırılması gibi durumları Ekrem İmamoğlu ya da yerel yönetimler çözemez, çünkü bu onların ilgi alanına girmiyor. Onlar olsa olsa ancak kurs açabilirler. Başka bir düzenleme yapamazlar.”

 “Bütün halkların eşit olması gerekir”

Anadilin vazgeçilmez bir hak olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer beraber ve birlikte yaşıyorsak insan olarak bütün hakların eşit olması lazım. Bunu eşit hale getirmek de demokrasinin bir gereğidir. Kişilerin kendi anadilini öğrenmesi, anadilinde okuması ve yazması en doğal ve vazgeçilmez haklardan birisidir. Kürtçe de bunların içerisinde yer alıyor. İnsan hakları çerçevesinde baktığımızda da hepimizin en büyük dileği bunun gerçekleşmesidir.”

“Darbeden arındırılmış demokratik bir anayasa yazımı şart”

TBMM dışında, sorunun çözümü için demokratik bir anayasa ihtiyacına vurgu yapan Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“Darbeden arındırılmış demokratik bir anayasa yazımı şart. Herkesin kendi dilinde yazması, konuşması, çizmesi, eğitim alması bir haktır. Konunun tartışılması için sağlıklı bir zemini bulamadık. Olayı çözecek olan siyasiler, fakat meseleyi siyaset malzemesi yapmadan kutuplaştırıcı dilden uzak bir politika izlenmelidir. Bunun için pedagoglardan da destek alınması lazım. Çocukların anadili eğitimi için pedagogların ve diğer uzmanların yardımının alınması lazım.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.