Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İktidarın “TürkMedya”sı küçülüyor: Akşam, Star ve 24 TV’den 16 kişi işten çıkarıldı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyen TürkMedya grubunun gazete ve televizyonlarında işten çıkarmalar başladı. Gelişmenin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) AKP’den CHP’ye geçmesinden sonra yaşanması, “İBB’den TürkMedya grubuna ilan-reklam bedeli olarak aktarılan paranın kesilmesi nedeni ile grup küçülüyor” yorumlarına yol açtı.

TürkMedya grubunda ilk ayrılık haberi İstanbul’dan gelmişti. 24 TV’nin ekonomi programlarından “Analiz-Sentez”in sunucusu Zeliha Saraç ile sabah programı “Uyandırma Servisi”ni sunan Ersoy Dede, sosyal medya hesaplarından, 24 TV’den ayrıldıklarını duyurmuşlardı. Ancak Ersoy Dede daha sonra kuruma dönerek yeniden programı sunmaya başladı. 

İşten çıkarmalara ilişkin ikinci haber de bu hafta geldi. Akşam gazetesi, Ankara Haber Müdürü Ersin Bal, Ankara Bürosu muhabirleri Miray Çimen ve Doruk Çakar ile foto muhabiri Murat Öztek ve idari kadrodan iki kişiyi işten çıkardı.

Star gazetesi, parlamento muhabiri Şerife Güzel ile gazetenin Ankara ekinin haber koordinatörü Talat Doymuş’un işine son verdi.

24 TV de Ankara bürosundaki teknik ekipten Fahri Aydoğdu, Hüseyin Doğan, Neşet Turgay, Hasan Ayaz, Hasan Uslu, Kamil Ongun ve Onur Yasa’yı işten çıkardı.

AKP’liden AKP’liye geçen medya grubu

TürkMedya grubunda Akşam, Güneş ve Star gazeteleri, 24 TV, 360 TV ve çocuk kanalı TV4 televizyonları, Alem ve Platin dergileri, Alem FM radyosu ile Lig Radyo bulunuyor. Grup Ağustos 2017’de, AKP’li Ethem Sancak’ın (2017 yılında  AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu üyesi) sahibi olduğu EsMedya’dan, yine AKP’li olan Zeki Yeşildağ’a geçmişti.

TürkMedya grubundaki şirketlerin yönetim kurulu başkanı Zeki Yeşildağ, 1961 Rize doğumlu. Yeşildağ, AKP’den İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeliği de yaptı.

Zeki Yeşildağ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin AKP’li meclis üyesiydi.

Zeki Yeşildağ’ın, TürkMedya grubundaki herhangi bir şirkette ortak ya da yönetim kurulu üyesi olarak görünmeyen kardeşi Hasan Yeşildağ ise 1999 yılında, Kırklareli-Pınarhisar Cezaevi’nde yattığı dört ay boyunca Recep Tayyip Erdoğan’a eşlik etmiş olmasıyla tanınıyor. AKP’li Hüseyin Besli’nin “Recep Tayyip Erdoğan, Bir Liderin Doğuşu” kitabında yazdığına göre Yeşildağ, Erdoğan’dan önce cezaevine girerek onun rahat etmesi için gereken düzenlemeleri yaptı.

Hasan Yeşildağ, Pınarhisar Cezaevi’nde Erdoğan ile birlikte yattı.

Ülkücü geçmiş, Mehmet Ali Ağca ile ilişki

Gazeteci Sabahattin Önkibar, 8 Eylül 2017’de Aydınlık gazetesinde yayınlanan yazısında, Yeşildağ kardeşlerin Erdoğan ile Üsküdar’dan tanıştığını, Hasan Yeşildağ’ın Üsküdar Ülkü Ocakları Başkanı olduğunu, İsviçre’ye kaçmak zorunda kaldığında da Yeşildağ ailesine Erdoğan’ın sahip çıktığını yazmıştı.

Hasan Yeşildağ’ın Ülkücü hareket ile ilişkisine Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür de 16 Şubat 2006 tarihli yazısında, gazeteci Abdi İpekçi’nin katili Mehmet Ali Ağca’nın kardeşi Adnan Ağca’nın açıklamaları üzerinden işaret etmişti. Övür’ün yazdığına göre, Adnan Ağca 2006 yılında, yanlışlıkla salıverilen ağabeyi tekrar yakalanıp cezaevinde konulduktan sonra yaptığı açıklamada “Başbakanın gizli kasası Hasan Yeşildağ. Her gün gizli gizli görüşme yapıyorlar. Mehmet Ali Ağca’nın suç ortağı Hasan Yeşildağ, Kartal’da beraberlerdi” demişti. Bunun üzerine Mahmut Övür şu soruyu yöneltmişti:

“Başbakan Tayyip Erdoğan, dört aylık hapis cezasını tamamlamak için Saray Cezaevi’ne girdiğinde onu karşılayan kişi Hasan Yeşildağ’dı. Daha önce de yazdım, basit bir çek suçu işleyerek önceden cezaevine giren Hasan Yeşildağ, Tayyip Erdoğan’ı karşılamış, dört ay boyunca da tüm görüşmelerini düzenlemişti. İşin politik ayağında ise kardeşi Zeki Yeşildağ var. Zeki Yeşildağ, AK Parti Beyoğlu İlçe örgütünden seçilmiş İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis üyesi. Şimdi asıl soruya gelelim: Hasan Yeşildağ’ın Ağca ve çevresiyle nasıl bir ilişkisi vardı? Geçmişinde birçok ‘karanlık’ olayın olduğu söyleniyor, doğru mu? Ve bugün Hasan Yeşildağ İstanbul’da ne tür işler yapıyor? İlgili ve yetkili kişilerden yanıt bekliyoruz.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.