Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mansur Yavaş, tasarruf için alınacak tedbirleri açıkladı: Yeni ihalelere ve araç kullanımına sınırlama, harcamalara sıkı denetim, verimli personel politikası

Ankara Büyükşehir Belediyesi; çeşitli nedenlerle vergi gelirlerinin, yerel yönetimlere yapılan mali transferlerin azalması ve borç yükü nedeniyle bazı harcamalarda tasarrufa gitme kararı aldı. Yayınlanan genelgeyle kaynakların daha etkin ve verimli kullanılması amaçlanıyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, tasarruf için harekete geçti ve bir genelge yayınladı. Genelgede geçmiş dönemden kalan borç yükü ve yerel yönetimlere yapılan mali transferlerin azalması sebep gösterilerek bazı alanlarda tasarruf kararları alındı.

İhaleler için sınırlama

Sekiz başlıkta toplanan kararlara göre hiçbir birim, ödeneği olsa bile ihtiyaç fazlası harcama yapmayacak, ödemeler tahsis amacı dışında kullanılmayacak. Planlanmış kaynağı ve ödeneği olmayan ihalelere çıkılmayacak, ihaleye çıkılması zorunlu olan hallerde gerekçesi ile Genel Sekreterlik’ten onay alınacak. Her türlü malzeme alımında önce birimlerarası koordinasyon yapılarak ihtiyacın varsa mevcut stoklardan karşılanması esas alınacak.

İşgücü önemli bir tasarruf alanı

Belediyenin tüm birimleri; personel eksikliği ya da fazlalığı analizi yaparak varsa ihtiyaç fazlası personelin, ihtiyacı olan birimlerde çalıştırılmasının sağlanması amacıyla yedi gün içinde İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığı’na raporlarını bildirecek. “Personele göre iş değil, işe göre personel” ilkesinin dikkate alınacağının belirtildiği genelgede, birim amirlerinden işgücündeki aksaklıklar ve istekler için aylık rapor talep edildi.

Belirlenen bir diğer tasarruf kalemi ise araç kullanımı. Hiçbir aracın özel amaçlarla kullanılmasına izin verilmeyeceğinin belirtildiği genelgede, “Birim amirleri tarafından araç takip sistemleri titizlikle izlenecek ve sonuçlarına göre gerekli tedbirler alınacaktır” denildi.

Son söz başkanın

Elektrik, bilgisayar, kırtasiye alanlarındaki masraflarda bakımlara önem verileceği gereksiz alımların yapılmayacağı vurgulandı.

Mali Hizmetler Daire Başkanlığı, belediyenin tüm birimlerindeki ödemeleri, harcamaları denetleyecek ve tüm raporları inceleyecek. Bu raporlar her ayın ikinci haftasında Genel Sekreterlik ve Başkan Mansur Yavaş’a sunulacak. Mali yıl bittikten sonra 15 gün içinde genelge kapsamında uygulanan tasarruf tedbirlerinin bütçe uygulama sonuçları üzerindeki etkileri tek bir rapor haline getirilecek.

Mansur Yavaş tarafından imzalanan genelgeye göz atmak için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.