Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Adana’da açılmayan kuyuya 5 milyon lira, alınmayan A4 kağıdına 262 bin lira para harcandı

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ASKİ Genel Müdürlüğü toplantısında konuştu. Karalar, kayyum iddialarından belediyenin giderlerine, işten atma iddialarından belediyedeki israf konusuna kadar birçok açıklamada bulundu.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Zeydan Karalar, ASKİ Genel Müdürlüğü basın toplantısında gazetecilerle buluştu. Hem belediyenin giderleri hem de şirketlerin bütçesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Karalar’ın açıkladığına göre, örneğin önceki yönetim tarafından 2 milyon 274 bin lira tutarında 5 bin 524 adet toner alındı. Ancak yapılan hesaplamalarda 2 milyon 124 bin lira fazla ödeme yapıldığı tespit edildi. Yine 14 bin 450 paket A4 kağıdı alınmadığı halde alınmış gibi fazladan 262 bin 500 lira ödeme yapıldı.

Açılmayan kuyulara 5 milyon 267 bin lira

Karalar’ın aktardığına göre, içme suyu temini için açıldığı söylenen sondaj kuyuları belediye tarafından incelendi ve 35 adet kuyunun hiç açılmadığı tespit edildi. Açılmayan kuyular için 5 milyon 267 bin lira ödendi.

Hiç çalışmayan ancak kira ödenen araçların olduğunu söyleyen Karalar, şöyle devam etti: “Bunların kiralamalarını iptal ederek aylık 2 milyon tasarruf ettik. Yılda 24 milyon lira eder. Ödemelerde yanlış hesaplamalardan kaynaklı 4 milyon lira fazla para ödendiğini tespit edip bu parayı tahsil ettik. Uzaktan okumalı sayaç alım ihalesi yapılmış. 100 bin sayaç ihalesine çıkılmış ve 29 bini temin edilebilmiş. 71 bini temin edilememiş. Sayaç için hane başı 360 TL ödeniyor. Ama ortada sayaç yok. Firmanın herhangi bir karşılama yeterliliği bulunmamasına karşın ihale verilmiş. İhaleye fesat karıştırmaktan suç duyurusunda bulunduk. 8 milyon TL ceza kesildi firmaya. Tüm binalarda su depoları vardır. Ne kadar su deposu olduğunu öğrenmek için 4 milyon TL’lik ihaleye çıkılmış ama böyle bir çalışmanın da yapılmadığını tespit ettik. Bu parayı da yükleniciden talep ediyoruz. Toplam kamu zararı 60 milyon lira.” 

Karalar, büyükşehirde tek kuruşu boşa harcamamak için dikkatli davrandığını söylerken, işten çıkarmalarla ilgili iddialara şöyle yanıt verdi: “2014’te Adana’da çalışan sayısı 9 bin. Büyükşehir yasası geliyor 15 ilçe bağlanıyor, oraya da eleman gerekiyor, 800 civarı da ilçede çalışan sayısı. Bizdeki çalışan sayısı 15 bin 100. 9 binin bile fazla olduğunu varsayarsanız, belediyeye fazla adam alınıyor. Bir yere kadar hoş karşılanabilir, hizmetinizi engelleyinceye kadar. Siz çalışanınıza sorumlu olduğunuz kadar Adana’ya ve insanlara da sorumlusunuz. Ben 31 Mart’tan önce işe gelmeyenler var mı diye baktım, varmış. Tespit etmek mümkün değil. Beş kişilik odada 30 kişi çalışıyor. Duyumlarımız var, onlara göre hareket ediyoruz. Bunun dışında, çalışanın Zeydan Karalar’a oy vermesi normalse Hüseyin Sözlü’ye oy vermesi de normaldir. Çalışan bana ‘PKK’lı’ diyorsa bu normal değildir. Sosyal medyada bize hakaret etmişse bu çalışan sayılmaz. Emekçiyi işten atmayız ama böyle yapan insanı da emekçi saymayız.”

“Gelirin yüzde 68’ini işçiye veren belediyenin hareket etme imkanı yok”

Belediyenin 95 milyon gelirinin olduğunu, işçilerin giderinin ise bu rakamın yüzde 68’i olduğunu söyleyen Karalar, “Melih Gökçek ‘işçi attı’ diye bana laf atıyor. 7 bin 300 kişiyi işten atmış kendisi. Üzücü bir durum tabii ki ama belediyenin çarklarını döndürmek zorundayız. İşçinin 2,5 ayı içeride. Maaş ödeyemeyen belediye başkanı olmak istemem. Ama gelirin yüzde 68’ini işçiye veren belediyenin hareket etme imkanı yok. Veriminden istifade edemediğimiz, huzuru bozan, işe gelmeyen arkadaşlarımızla yollarımızı ayırmak zorundayız” dedi.

Öncelikle Ziya Paşa’yı dönüştürmeyi ve Seyhan Nehri’nde dünya çapında bir proje yapmayı amaçladığını söyleyen Karalar, vakıflarla ilgili de şunları söyledi: “Vakıflara o kadar yüksek bir aktarma tespit edemedik. Şirketin bir tanesinde 10 milyon kredi alınıyor bir iş için. İncelediğimizde o paranın yetki istenen yere değil başka yerlere harcandığını görüyoruz. Şirketlerin ekonomik durumu da belediyeye benzer.”

Kayyum yanıtı

Karalar, üç büyükşehire kayyum atanmasının ardından Adana’ya da kayyum atanacağı söylentilerine şöyle cevap verdi: “Abesle iştigal. Kayyum neye atanacak? Demokratik ülkelerde, hukuk devletinde seçimler YSK başvurusuyla oluyor. YSK aday olmanızda sakınca yoktur diyor, öyle aday oluyorsunuz. Halk iradesi oluşuyor seçiliyorsunuz. Seçildikten sonra suç olmadığı takdirde görevden almaları savunmak mümkün değildir. Hukuk devletiysek her şeyi hukuk içerisinde yapmalıyız. Her şeyi doğru yapsanız bile sizin görevde olmanızdan rahatsız olurlar. Haberler çıkarırlar. Ama benim hiçbir şekilde hukuk dışı bir işim olmaz. Biz hukuk devletine yürekten bağlı, terörün karşısında, devletine milletine yürekten bağlı insanlarız. Bizim asla ve asla hukuk dışı bir işimiz olmaz ve olmayacak. İmamoğlu’nu veya Karalar’ı ne diye görevden alacaklar? Birkaç rantiyecinin rantını kestiği için mi? Bunları yapmaya devam edeceğiz. Bizi hiçbir şey korkutamaz.”

Karalar ayrıca, belediyenin bu kadar borca rağmen, ocak ayı gelmeden düze çıkacağını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.