İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkenin 31 Ekim’de Avrupa Birliği’nden çıkışı için anlaşmasız Brexit karşıtlarının söz hakkını kısıtladı.
İngiltere‘de hükümet, Kraliçe Elizabeth‘ten, eylül ayında tatilden dönerek çalışmaya başlaması planlanan parlamentoyu askıya almasını talep etmiş, Kraliçe de talebi onaylamıştı. Parlamentonun 9 ile 12 Eylül arasında bir tarihte askıya alınmasına ve 14 Ekim’de tekrar çalışmaya başlamasına karar verildi. 31 Ekim’de gerçekleşmesi beklenen Brexit öncesinde, muhalefetin Brexit’le ilgili söz hakkına sahip olması da neredeyse engellenmiş oldu.
Konuyla ilgili olarak da ilk istifa ise bu sabah, İskoçya Başbakanı ve Muhafazakâr Parti lideri Ruth Davidson‘dan geldi. Alınan bu kararın, İskoçya‘nın çıkarlarına ters olduğunu söyleyen Davidson, “Parlamentonun askıya alınma kararını İskoçya’nın bağımsızlığına bir tehdit olarak görüyorum” dedi.
If you were in any doubt that the @BBCNews has been infiltrated and hijacked by Tory propagandists masquerading as journalists simply ask yourself why #r4today are not reporting the hundreds of thousands protesters up and down the country #StopTheCoup pic.twitter.com/SVQzVjBi2t
— James James (@Tingaling007) August 29, 2019
Bu karar İngiltere’de ve Birleşik Krallık’ta büyük tepkilere yol açtı. Britanya’da en çok okunan gazeteler bugün şu manşetlerle çıktı:
Daily Mail: “Boris boks eldivenlerini çıkardı”
Guardian: “Johnson’ın parlamentoyu askıya alması, büyük tepkiye yol açtı”
The Daily Telegraph: “Başbakan insanların iradelerine saygı duymalı”
The Times: “Johnson her şeyi riske attı”
Dün gece Twitter’da #StopTheCoup (darbeyi durdur) hashtag’iyle duruma tepki gösterildi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Sokağa inen halk gece boyunca protestolar düzenledi. Boris Johnson’a karşı marşlar söylendi ve hükümetin istifası istendi.
İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn bu gelişme üzerine Kraliçe Elizabeth‘ten görüşme talep etti. Başka bir İşçi Partisi Milletvekili Clive Lewis ise “Bizi parlamentodan çıkarmaları için polis çağırmaları gerekir” dedi. Avam Kamarası Başkanı John Bercow da kararı “anayasal bir kriz” olarak nitelendirdi.