Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brexit darbesi: Parlamentonun faaliyetleri durduruldu, İngiltere’de halk sokağa döküldü

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkenin 31 Ekim’de Avrupa Birliği’nden çıkışı için anlaşmasız Brexit karşıtlarının söz hakkını kısıtladı. 

İngiltere‘de hükümet, Kraliçe Elizabeth‘ten, eylül ayında tatilden dönerek çalışmaya başlaması planlanan parlamentoyu askıya almasını talep etmiş, Kraliçe de talebi onaylamıştı. Parlamentonun 9 ile 12 Eylül arasında bir tarihte askıya alınmasına ve 14 Ekim’de tekrar çalışmaya başlamasına karar verildi. 31 Ekim’de gerçekleşmesi beklenen Brexit öncesinde, muhalefetin Brexit’le ilgili söz hakkına sahip olması da neredeyse engellenmiş oldu.

Konuyla ilgili olarak da ilk istifa ise bu sabah, İskoçya Başbakanı ve Muhafazakâr Parti lideri Ruth Davidson‘dan geldi. Alınan bu kararın, İskoçya‘nın çıkarlarına ters olduğunu söyleyen Davidson, “Parlamentonun askıya alınma kararını İskoçya’nın bağımsızlığına bir tehdit olarak görüyorum” dedi.

Bu karar İngiltere’de ve Birleşik Krallık’ta büyük tepkilere yol açtı. Britanya’da en çok okunan gazeteler bugün şu manşetlerle çıktı:

Daily Mail: “Boris boks eldivenlerini çıkardı”

Guardian: “Johnson’ın parlamentoyu askıya alması, büyük tepkiye yol açtı”

The Daily Telegraph: “Başbakan insanların iradelerine saygı duymalı”

The Times: “Johnson her şeyi riske attı”

Dün gece Twitter’da #StopTheCoup (darbeyi durdur) hashtag’iyle duruma tepki gösterildi.

Sokağa inen halk gece boyunca protestolar düzenledi. Boris Johnson’a karşı marşlar söylendi ve hükümetin istifası istendi.

https://twitter.com/TrisResists/status/1166854400146595840?s=20

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn bu gelişme üzerine Kraliçe Elizabeth‘ten görüşme talep etti. Başka bir İşçi Partisi Milletvekili Clive Lewis ise “Bizi parlamentodan çıkarmaları için polis çağırmaları gerekir” dedi. Avam Kamarası Başkanı John Bercow da kararı “anayasal bir kriz” olarak nitelendirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.