Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Johnson istedi, Kraliçe onayladı: İngiltere’de Brexit görüşmelerine kadar parlamento faaliyetlerine ara verildi

Boris Johnson hükümeti, Kraliçe Elizabeth’ten parlamentoyu Brexit öncesinde tatil etmesini istedi. Muhalefet bu kararın 31 Ekim’de gerçekleşecek Brexit için olduğunu savunuyor.

Başbakan Boris Johnson, İngiltere’yi anlaşmasız bir şekilde Avrupa Birliği’nden çıkarmak istiyor. Muhalefet ise Johnson seçildiğinden beri bunu engellemeye çalışıyor. Bu yüzden muhalefet, Brexit öncesi tatil kararını, bir darbe olarak nitelendiriyor.

Birleşik Krallık, 2016 yılında yapılan referandum ile Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı aldı. Muhalefet, Johnson seçildiğinden beri anlaşmasız bir Brexit’e karşı olduklarını defalarca beyan etti. Hatta muhalefet lideri Jeremy Corbyn, diğer muhalefet parti liderlerine birer mektup yollayarak Johnson hükümetine karşı güven oyu talep etti.

Bu süreçte, hükümet, Kraliçe Elizabeth‘ten, eylül ayında bitecek olan tatilin uzatılmasını talep etti. Johnson, bu isteği için İngiltere parlamentosunun 400 yıldır, hiç bu kadar az tatil yapmadan çalışmış olmasını bahane etti. Kraliçe Elizabeth ise bu isteği onayladı.

Tatil kararı parlamentonun askıya alınmış olması anlamına geliyor. Üstelik, Brexit sürecine iki ay kalmışken bu kararın alınması, parlamentonun bu süreçte söz sahibi olamaması demek. Böylelikle Boris Johnson, yıkıcı sonuçları olacak, anlaşmasız Brexit stratejisini hayata geçirebilecek.

Boris Johnson ise, parlamentoyu askıya alarak vekillerin tartışma imkanını azaltmayı planladığı yönündeki suçlamaları reddetti ve vekillerin önünde kapsamlı tartışmalar yürütmek için yeterli zaman olacağını söyledi.

Corbyn Kraliçe’den randevu istedi

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn bu gelişme üzerine Kraliçe Elizabeth‘ten görüşme talep etti. Başka bir İşçi Partisi Milletvekili Clive Lewis ise “Bizi parlamentodan çıkarmaları için polis çağırmaları gerekir” dedi.

Kraliçe Elizabeth‘in parlamentoyu askıya alma teklifini kabul etmesi, Birleşik Krallık’ta büyük tepkiye yol açtı. Avam Kamarası Başkanı John Bercow bu kararı “anayasal bir kriz” olarak nitelendirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.