Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya: ABD İdlib’e hava saldırısı düzenleyerek ateşkesi riske attı, üstelik ne Moskova’yı ne Ankara’yı bilgilendirdi

Rusya, Suriye’nin İdlib vilayetine hava saldırısı düzenleyen ABD’yi, Moskova ve Ankara’yı önceden bilgilendirmediği için kınadı. TASS haber ajansı, Rusya Savunma Bakanlığı’na dayanarak ABD’nin “çatışmasızlık bölgesine” yönelik hava saldırısının önceki anlaşmaları ihlal ettiğini öne sürdü ve cumartesi sabahı yürülüğe giren ateşkesin ardından bölgeye hâkim olan sükûneti bozma riski taşıdığını duyurdu.

ABD cumartesi günü, Türkiye’nin askeri gözlem noktalarının bulunduğu ve silahlı muhalif gruplar ile El Kaide bağlantılı Heyet Tahrir Eş Şam (HTŞ) örgütü tarafından kontrol edilen Suriye’nin İdlib vilayetine bir hava saldırısı düzenlemişti. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) tarafından yapılan açıklamada “ABD vatandaşlarının, ABD’nin ortaklarının ve masum sivillerin canını tehdit eden saldırılardan sorumlu” El Kaide liderlerinin hedef alındığı bildirilmiş ve İdlib’in El Kaide’nin Suriye uzantısı için sığınak işlevi gördüğüne dikkat çekilmişti.  

ABD geçmişte de Suriye’nin kuzeybatısında El Kaide ile bağlantılı gruplara benzer saldırılar düzenlemişti. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, ABD’nin cihadcı gruplara ait üsleri bombaladığı ve aralarında komutanların da bulunduğu 40’tan fazla kişinin öldürüldüğünü duyurdu.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kıdemli danışmanlarından Buthayna Şaban ise, İdlib’de cumartesi varılan bu son ateşkesin geçici ve “ülkenin her santimetrekaresini özgürleştirme” stratejisi ile uyumlu olduğunu söyledi. Şaban, Türkiye’nin de Suriye’den çekilmek zorunda kalacağını ileri sürdü.

Ankara ve Moskova, 2017’de İdlib’de “çatışmasızlık bölgesi” oluşturulmasına dönük bir anlaşmaya varmış, Türkiye bölgeye yerleştirdiği 12 gözlem noktası ile bu çatışmasızlığı izleyip koruma görevine talip olmuştu. Çatışmasızlık HTŞ ve diğer cihadcı grupları kapsamıyor. Çatışmasızlık bölgesinde 1 Ağustos’ta ilan edilen son ateşkes yalnızca birkaç gün sürmüş, Suriye ordusu, Rusya’nın desteği ile İdlib’i de ele geçirmek üzere saldırılarına devam etmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.