Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

60 binin üzerinde aracın otoparklardan ücretsiz faydalandığı İSPARK, 6 ayda 18 milyon lira zarar etti

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İSPER A.Ş. binasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Diyarbakır ziyaretiyle ilgili sözlerine üzüldüğünü dile getiren İmamoğlu, 60 binin üzerinde aracın İstanbul’daki otoparklardan indirimli veya ücretsiz yararlandığını açıkladı. İmamoğlu, İSPARK ile ilgili mali tabloya dair, “Burada bir sistem hatası var. Bakın seçimde bangır bangır ‘kâr ediyor, zarar etmiyor’ denen kurumun teslim almamızdan itibaren 6 aylık bilançoda 18 milyon zararı var. İSPARK niye zarar etsin?” dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır ziyaretiyle ilgili “terör örgütleriyle dirsek temasında” sözlerine cevap verdi. Görüşmenin kapalı kapılar arkasında yapılmadığına dikkat çeken İmamoğlu şöyle konuştu: “Üzülüyorum bu yorumlara. Çünkü ben İstanbul’u yönetirken kurumlarla, kişilerle görüşüyorum. Görüştüğüm insanlar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı insanlar. Görüşüyoruz, el sıkışıyoruz. Diyarbakır’da buna benzer bir durum. Kiminle görüştüm? Yasanın seçim öncesi incelemeleri yapmış olduğu, bizim vatandaşımızdır dediği, hiçbir sorunu hiçbir sıkıntısı yoktur diyerek seçime girebilir dediği Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarıyla görüştüm. Kameraların önünde Türkiye Cumhuriyeti’nin bir belediyesinde görüştüm. Orada seçilmiş bir belediye başkanı vardı. Kim terörist? Kim terör örgütüne üye? Bu ispat ister. Bu aynı zamanda bir iftira içerir. Çok acı ve gerçekten şaşkın bir şekilde süreci izliyorum. Memleketim adına, 82 milyon vatansever adına üzülüyorum. Bu açıklamaların yapılmaması gerekir. Bizim kapalı kapılar ardında konuşmak gibi bir geleneğimiz yok. Gayet şeffaf il binamıza gittik kameraların önünde, hediyelerimizi verdik kameraların önünde, esnaf lokantasında Diyarbakır’ın meşhur şişini, kadayıfını yedik kameraların önünde. Bu kadar. Bu tanımlar ve sıfatlar çok incitici. Demokrasi güçlenirse demokrasi karşısındaki örgütleri zayıflatırsınız ve ülke kalkınır.”

İSPARK, 6 ayda 18 milyon zarar etmiş

İSPARK‘ta zam yapıldığı iddialarına karşı çıkan İmamoğlu, yapılanın finansal düzenleme olduğunu söyledi tespitlerini şöyle sıraladı: “Burada bir sistem hatası var. Bakın seçimde bangır bangır ‘kâr ediyor, zarar etmiyor’ denen kurumun teslim almamızdan itibaren 6 aylık bilançoda 18 milyon zararı var. İSPARK niye zarar etsin? Sadece benim katıldığım 4 saatlik toplantı yaptık, arkadaşlarım yoğun çalışıyorlar. 60 binin üzerinde ücretsiz ve indirimli yararlanan araç sayısı var. Bu nedir? Tespitler yapılacak. Derhal talimat verdim, ‘Tespit edilsin’ dedim. Sayılarını azaltın dedim. 3 bin değil, 5 bin değil, 60 bin büyük sayı. Ücretsiz diyorum, indirimli diyorum altını çiziyorum. Tümünü elden geçireceğiz. Büyük bir azalma olacak. Hangi çağda yaşıyoruz, elden ücret. Burada bir kaçak var, sorun var burada.”

Ekimden itibaren kredi kartı ve İstanbulkart kullanılacak

Ekim ayından itibaren otoparklarda kredi kartı ve İstanbulkart’ın kullanılacağını duyuran İmamoğlu şöyle devam etti: “Ekim itibariyle tahsilat sistemi başlatacağız. Hatta geçici bir dönem teşvik edilmesi için, 10 liraysa kredi kartıyla 9 lira ödeyeceksiniz. Teşvik edeceğiz yani. Bunun gibi kararlar aldık. Sistemin işlemediği bazı otoparklar var. Verimsiz kullanılıyor. Tümüyle bir finansal verimlilik çalışması bu. Bunlarla ilgili düzenlemeler başlatacağız. Benim İSPARK’ım neden zarar etsin? Ayda 2-3 milyon zarar ediyor. Haziran sonu itibariyle 18 milyon borcu vardı, zam çalışması yapılacak ama şu an yok. Sistem hatasıyla ilgili uygulama eksikliği olmuştur. Varsa fazla tahsilatlar iade edilecektir. Konu bundan ibarettir.”

İşten çıkarmalarla ilgili açıklama

İmamoğlu, İBB’de işten atılanların sürdürdükleri eylemler ve son durumla ilgili de şu açıklamalarda bulundu: “Sendikal yaşama, işgücünün korunmasına, emekçinin korunmasına en çok önem veren insanlardan biri olduğumu iddia ediyorum. Gitsinler Beylikdüzü’nde nasıl davrandığımı, haklarını nasıl koruduğumu görebilirler. Bana brifing yapıldı, aradan 2 ay geçti bir brifing daha yapıldı. Nedir bu eleman farkı? Duyduk mu biz, İBB 2 bin 500 işçi alıyor diye? Hangi hakka uyar bu? Ben görevi aldığım zaman 1 milyar 600 milyon lira gününden 15 gün önce hesaba yatıyor, görevi aldığımda İBB’nin kasasında 5 milyon lira para vardı. Maaşı ödeyecek para yoktu. Bu kadar düzensiz bir sistemin içerisinde bir de siz binlerce insanı işe alıyorsunuz. Adil değil. Duyuru yapılmamış. Ben iddia ediyorum; bundan sonra liyakate göre, adil; birinin kızı birinin yeğeni, giyimi kuşamı beni ilgilendirmiyor kardeşim. İşe göre en doğru, en biçimi uygun insanın alınması konusunda en adil sistemi uygulayacağız. Bir tedbir alıyorsak İstanbul halkının lehine.”

Kendisine ait 18 makam aracı tespit edildiğini dile getiren İmamoğlu, bu konuda da tasarruf yapacaklarını dile getirdi.


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.