Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Borçlarını ödeyemeyen Arjantin sermaye kontrolüne geçiyor

Uzun süredir ekonomik sıkıntılar yaşayan ve 17 yıl aranın ardından geçen yıl Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) büyük bir yardım alan Güney Amerika ülkesi Arjantin’de geçen ay gerçekleşen seçimlerin ardından finansal kriz durulmayınca hükümet “sermaye kontrolü”ne geçme kararı aldı.

Arjantin hükümeti, resmi gazetede yayınlanan bir kararname ile Arjantin Merkez Bankası’nın ihracatçıların yabancı para birimlerini iade etmeleri için bir son tarih belirleyeceğini duyurdu. Yeni uygulama ile birlikte ihracat yapan şirketler elde ettikleri gelirleri belli bir sürede pesoya çevirmek zorunda olacak ayrıca kurumlar izin almadan piyasaya peso satamayacak.

Arjantin’de, 27 Ekim’de yapılacak devlet başkanlığı seçimine katılacak adayları belirlemek için düzenlenen ön seçimlerde Devlet Başkanı Mauricio Macri oyların yüzde 32’sini almıştı. Diğer aday Alberto Fernández ve yarışta kendisine destek veren ülkenin eski solcu ve popülist lideri Cristina Fernández de Kirchner ise oyların toplam yüzde 47,7’sini aldı. Macri’nin seçimleri kaybetme ihtimali üzerine ülkenin para birimi peso ve hisse senedi piyasaları 12 Ağustos’ta 18 yılın en büyük değer kaybını yaşadı ve Arjantin Pesosu bir günde yüzde 25’ten fazla değer kaybetti. Arjantin Merkez Bankası geçen çarşamba günü ülkenin bu yıl vadesi gelen 7 milyar dolarlık ödemeyi erteleme kararı almıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.