Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hong Kong yönetimi aylardır protesto edilen tasarıyı geri çekti

Çin’e bağlı yarı özerk Hong Kong’un yöneticisi Carrie Lam, üç aydır milyonlarca kişi tarafından protesto edilen ve zanlıların Çin’e iade edilerek yargılanmasının yolunu açan yasal düzenlemeyi geri çekti.

Lam “Toplumdaki rahatsızlığı teslim etmeli ve gidermek için çare bulmaya çalışmalıyız. İki ayı aşkı süredir devam eden protestolar rahatsızlığın bu yasa ile sınırlı olmadığını gösteriyor” dedi. Ancak Hong Konglu yönetici, eylemcilerin polisin şiddet kullanımının bağımsız bir komisyon tarafından incelenmesi gibi diğer talepleri konusunda taviz verilmeyeceğini söyledi.

Hong Kong Özerk Bölgesi yönetiminin lideri Carrie Lam.

Zanlıların Çin’e iadesine ilişkin tasarının haziran ayında oylanmak üzere parlamentoda görüşülmeye başlaması üzerine protesto gösterileri başlamış, Hong Kong yönetimi oylamayı erteleme kararı almıştı. Ancak göstericiler Hong Kong’un özerk statüsünü ihlal ettiğini ve Çin yönetiminin Hong Kong üzerinde baskı oluşturmasının önünü açtığını savundukları tasarının tümüyle iptal edilmesinde ısrarcı davrandı ve protesto eylemlerine devam etti.

Polisin şiddet kullanarak eylemleri bastırmaya çalışması üzerine ilerleyen haftalarda göstericilerin talepleri kapsamlı demokratik reformlara ve polis şiddetinin şeffaf bir şekilde soruşturulmasına odaklandı. Nitekim Çin’e iade yasa tasarısının geri çekilmesi 9 Haziran’dan bu yana protestolarını sürdüren göstericilerin yönetimden yerine getirmesini istedikleri beş talepten biri. Yorumcular, Hong Kong yönetiminin bu ilk talebi yerine getirerek, giderek şiddet dozu artan protestoların ivmesini Çin Halk Cumhuriyeti’nin 70. kuruluş yıldönümü (1 Ekim) etkinlikleri öncesinde düşürmeyi hedeflediğini düşünüyor.  

Hafta sonundaki protestolarda polis ilk kez göstericilere TOMA’larla müdahale etmiş, bir polis de silahını ateşlemişti. Göstericiler de polise taş, tuğla ve molotofkokteyli atarak karşılık vermişti.

Hong Kong yönetiminin bu geri adımına halktan nasıl tepki geleceğini kestirmek zor. Bazı yorumcular tavizin geciktiğini ve muhtemelen yetersiz bulunacağını düşünüyor. Nitekim protestocular internet forumlarında en çok şu yorumu paylaşıyor:

“Tasarıyı 8 Haziran’da geri çekmekle, 4 Eylül arasında geri çekmek arasında ne fark mı var? Gözünü kaybeden üç eylemci, sekiz ölü, 100’den fazla hükümlü, 1000’den fazla tutuklu, sayısız yaralı ve polisin ifşa olduğu adaletsizliği artık gizlenemeyen koskoca bir sistem.”

Hong Kong, “iki sistem, tek devlet” ilkesi altında yönetilen eski bir İngiliz sömürgesi. Bu yarı özerk bölge, İngiltere’nin 1842’de başlayan sömürge yönetimi sonrası 1 Temmuz 1997’de yeniden Çin’in hâkimiyeti altına girmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.