Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Arkeoloji Mirası Ödülü Osman Kavala’ya verildi

Avrupa Arkeologlar Derneği’nin (EAA) 25. kuruluş yıldönümünde Avrupa Arkeoloji Mirası Ödülleri sahiplerini buldu. Bu yıl ödül, bireysel kategoride, kültürel mirasın korunması için çalışmalar yürüten ve Gezi Davası nedeniyle şu an tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala’ya; kurumsal kategoride ise İspanya’nın Bask bölgesinde bulunan “Fundacion Catedral Santa Maria, Vitoria-Gasteiz”e verildi. Ödül sahipleri, EAA’nın 4 Eylül Çarşamba günü İsviçre’nin başkenti Bern’de 25’incisi gerçekleştirilen yıllık toplantısının açılış töreninde açıklandı.

Miras Ödülü Komite Başkanı Dr. Franco Nicolis yaptığı değerlendirmede görüşlerini şöyle dile getirdi: “Ödül sahipleri bize kültürel mirasın yönetim politikaları, turizm ve bölgesel kalkınma üzerinde ne tür etkileri olabileceğinden öte, zor koşullar altında yaşayanlar veya azınlıklar üzerinde ne tür etkileri olabileceğini de gösterdiler. Her iki ödül sahibi de sivil toplum ve demokrasiyi geliştirmek, kültürel çeşitliliğe saygı ve insanlar arasındaki diyaloğu teşvik eden eylemlerde bulunmak için kültürel mirası kullanma idealini güçlendirmektedir.” 

Törende, Osman Kavala tarafından kaleme alınan konuşma metni, ödülü Osman Kavala adına kabul eden Kültürel Mirası Koruma Derneği Başkanı İsmail Yavuz Özkaya tarafından okundu. Kavala mektubunda, “2019 Avrupa Arkeoloji Mirası Ödülü’ne layık görülmek benim için büyük bir onur oldu. Bu kararın 22 aydır cezaevinde bulunan ve hangi faaliyetlerinden dolayı bu duruma maruz kaldığını açıklayamayan şahsım adına ne kadar önemli bir moral desteği olduğunu anlatamam” dedi.

Osman Kavala’nın yürüttüğü faaliyetler sayesinde Türk ve Ermeni uzmanlar ve bilim insanları, Ermeni kültürel mirasına ait Ortaçağ dönemi yapılarının korunması için ortak çalışma yürütmüştü. Bu ortak çalışma, Ani Harabeleri’nin 2016 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine girmesini sağlamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.