Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’nin en uzun savaşı daha da uzayacak: Trump Afganistan’daki Taliban’la barış görüşmelerini durdurdu

ABD Başkanı Donald Trump, Afganistan’da 18 yıldır süren savaşı sona erdirmek üzere Taliban’la bir yıldır sürdürülen görüşmelere son verdi. Kararı Taliban’ın düzenlediği saldırıda bir Amerikan askerinin hayatını kaybetmesi üzerine aldığını söyleyen Trump, pazar günü Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve Taliban liderleriyle Camp David’de kamuoyundan gizli olarak yapmayı planladığı görüşmeyi de iptal etti.

Amerikan Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da ülkesinin en uzun savaşını noktalama hedefiyle yürütülen barış görüşmelerinin durdurulduğunu ve Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad’ın geri çağrıldığını belirtti. Pompeo müzakerelerin sonlandırılmasına gerekçe olarak, Taliban’ın taahhütlerini yerine getireceğine dair güven sağlanamamasını gösterdi.

Zalmay Halilzad Taliban ile vardığı prensip anlaşmasının henüz taslak olduğunu, son kararı Başkan Trump’ın vereceğini söylemiş; o bir televizyon kanalında bu açıklamayı yaparken Afganistan’ın başkenti Kabil Taliban’ın üstlendiği bir saldırı ile sarsılmıştı.

Halilzad geçen hafta, Talibanla müzakerelerde bir prensip anlaşmasına varıldığını açıklamıştı. Uzlaşmaya göre ABD, Afganistan’daki beş üssünde konuşlu 14 bin askerden yaklaşık 5 binini beş ay içinde çekmeyi kabul etmişti. Taliban da bunun karşılığında El Kaide ile bağlarını koparmayı, IŞİD ile savaşmayı ve Afganistan hükümetiyle doğrudan müzakerelere başlamayı taahhüt etmişti.

Trump’ın Camp David’de gizli görüşme yapacağının ortaya çıkması ve barış görüşmelerini iptal kararı Amerikan siyasetinde şaşkınlık ve tepkiyle karşılandı. Demokrat Parti’nin başkan aday adaylarından Minnesota Senatörü Amy Klobuchar, Trump’ın dış politikayı bir tür yarışma programı gibi algıladığını söylerken, Cumhuriyetçi Partili Temsilciler Meclisi üyesi Adam Kinzinger Trump’ın gizli görüşmeyi ifşa eden Twitter paylaşımı üzerine, “11 Eylül saldırılarını kınamamış ve kötülük saçmaya devam eden bir terör örgütünün liderleri ülkemizde asla ağırlanmamalı. ASLA. Nokta.” diye yazdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.