Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AYM kararı sonrası Diyarbakır’da üç Barış Akademisyeni beraat etti

“Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildiriye imza attıkları için Diyarbakır’da yargılanan üç akademisyen, bugün görülen duruşmada beraat etti. Bildiriye imza attıkları için ihraç edilen akademisyenlerinin beraat kararları ile birlikte işe iadelerinin sağlanması için OHAL Komisyonu’na başvuracakları öğrenildi.

Dicle Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan Süleyman Kızıl, Murat Biricik ve Fikret Uyar, kamuoyunda “Barış Bildirisi” olarak bilinen metne imza attıkları için “terör örgütü propagandası yapmak” suçlaması ile yargılanıyordu. Üç akademisyen, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Barış Akademisyenleri ile ilgili verdiği karar doğrultusunda, yargılandıkları Diyarbakır 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada beraat etti. Süleyman Kızıl’ın avukatı Ronay Cansever, müvekkilinin bildiriye imza attığı için ihraç edildiğini belirterek, akademisyenlerin işe iadelerinin sağlanması için beraat kararı ile OHAL komisyonuna başvurucaklarını söyledi.

AYM “hak ihlali” kararı vermişti

AYM, “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildiri nedeniyle mesleklerinden ihraç edilen, haklarında disiplin cezaları verilen ve “terör örgütü propagandası” suçundan dava açılan, bazıları cezaevine konulan akademisyenlerin bireysel başvurusunu 26 Temmuz’da karara bağlamıştı. AYM, 1128 imzayla açıklanan bildirinin ardından gelişen yaptırım sürecine maruz kalan akademisyenlerin bir bölümünün yaptığı başvuruyu ele aldığı toplantıda, “hak ihlali” kararı vermişti. Oylamada 8’e 8 sonuç çıkması üzerine, eşitlik durumunda başkanın bulunduğu tarafın görüşü kabul edildiği için, hükümde AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın “hak ihlali” kararı tayin edici olmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.