Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB Meclis toplantısı başladı: Gündem Yenikapı’daki araçlar, işten atmalar, dernekler ve Gezi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin eylül ayı Meclis toplantısı hararetli tartışmalarla başladı. Mecliste partilerin grupları adına konuşmalar yapılırken, işten atılmalar, Yenikapı’da sergilenen araçlar, dernek ve vakıflarla yapılan protokollerin iptali ve Gezi davasında yargılanan Tayfun Kahraman’ın daire başkanı olarak atanması tartışmaların ana gündemini oluşturdu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nin eylül ayı oturumu bugün 10.00’da Meclis Salonu’nda başladı. CHP ve AKP ile birlikte artık MHP ve İYİ Parti’nin de mecliste grup olarak temsil edildiğinin duyurulduğu toplantıda ilk sözü alan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı, 9 Eylül’ü, CHP’nin kuruluşunu anarak ve eğitim öğretim yılında öğrencilere ve öğretmenlere başarılar diledi.

Gruplar adına ilk konuşmayı ise AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu yaptı. Göksu, işten atmalarla ilgili İmamoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sesini kürsüden meclis üyelerine dinlettikten sonra, “Kılıçdaroğlu’nun ‘Hiçbir işçi işten atılmayacak, namus sözü veriyorum’ sözlerine sahip çıkmanızı bekliyorum. Dışarıdaki insanların işlerine kara propagandayla son verildi. İtham ederek, -bankamatik, trol, yeni giren elemanlar gibi- bu insanların ekmeğine son vermek İstanbullulara verdiğiniz sözü tutmamaktır. Trol, bankamatik memuru olduğunu ispatlayacak belgeniz mi var? ‘İki seçim arası giren insanlar’ diyerek kamuoyunu yanıltmayın, 15-20 yıldır çalışan insanların işten atıldığını hep beraber görüyoruz. Seçimden önce ‘Partizanlık yapmayacağız, sadece performansına, liyakatine bakacağız’ derken gelir gelmez 1400 kişiyi kapının önüne hangi ruh haliyle bıraktınız. Bunun adı siyasi operasyon değilse, partizanlık değilse nedir? Hangi hukuki raporla bu insanları kapının önüne bıraktınız? Sosyal demokrasi ne oldu, hak ne oldu, özgürlük ne oldu, alın teri ne oldu?” dedi.

“Fazlaysa İSKİ’ye 997 aracı niye aldınız?

Göksu’nun ikinci değindiği konu ise Yenikapı’da sergilenen araçlardı. Yapılanı tiyatro olarak gördüklerini söyleyen Göksu, “730 tane hizmet fazlası araç tespit ettiniz. İSKİ’de 2 Ağustos tarihiyle alınan 997 aracı niye aldınız?  Hem de bizim dönemimizde 1400 liraya kiralanan araç 3344 liraya kiralanmış. Eğer mesele hizmet fazlası araçsa bunları da göndermeniz lazım. Eğer hiçbir şey yapmayacaksanız bütün araçlar hizmet fazlasıdır. Bundan sonra hizmeti insanların ayağına götürmeyecek misiniz? Bütün bu araçları geri gönderebilirsiniz çünkü sizin hizmet gibi bir derdiniz olmadığı ortaya çıktı. İşçilerle ilgili ve araçlarla ilgili araştırma komisyonu önerisi vereceğiz. Bu araçları takip edeceğiz, yeniden sokakta görürsek mahcup olursunuz. Bir belediye araçların fazlalığı ya da eksikliği yöneticinin vizyonuyla alakalıdır. Büyük hizmetler yapacaksanız çok sayıda araca ihtiyaç duyarsınız” diye konuştu. 

“İBB’nin vakıflara, derneklere verdiği bir kuruş Türk Lirası yoktur” diyen Göksu, son olarak Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı görevine getirilen Dr. Tayfun Kahraman’ı hedef aldı: “Arkadaşın atandığını medyadan gördüğümde yüreğim burkuldu. İstanbul gibi bir yere kentsel dönüşüm daire başkanı olarak, Gezi olaylarında eli kanlı katil terör örgütlerinin paçavrasının altında gaz maskesiyle beraber ‘Havaalanı dursun’ diyen, kazanımları kendi kazanımı olarak görmeyecek kişi neresini dönüştürecek?”

“15 Temmuz’u yapanlar bu vakıf ve derneklerin içinde yetişenlerdir”

AKP’nin ardından İYİ Parti grubu adına söz alan İbrahim Özkan, araç israfına değinerek söze başladı: “Gündemimiz Yenikapı’daki kiralık araçlar mevzusudur. Araç israfının bu büyük kamu zararının, olağanlaştırılan çürümüşlüğün boyutlarını çarpıcı şekilde görmüş bulunuyoruz. Konuyla ilgili olarak bir türlü anlam veremediğim, ‘Kamu zararı oluşmuşsa buna bakarız’ ifadesi. Neredeydiniz, neden göz yumdunuz, neden sustunuz, görevlerinizi neden yerine getirmediniz? En önemli beka sorunumuz, kentlerimize ait vakıfların bir kısım partililere verilmesidir. Asıl beka sorunu budur.”

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na verilen hapis cezasının kendilerini derinden yaraladığını belirten Özkan, vakıf ve derneklerle protokolün iptal edilmesine dair de “15 Temmuz’u yapanlar bu vakıf ve derneklerin içinde yetişenlerdir” dedi.

“Siz bizi işten atma konusunda eleştiremezsiniz”

CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı, “Araçları oraya çekince pejmürde mi oldunuz?” diyerek söze başladı ve şöyle devam etti: “İşten çıkarmalar konusu kimseyi mutlu etmiyor. Son altı ay içerisinde sadece siyasi nedenlerle, oy kapma kaygısıyla işe alınmayı kabul edemeyiz. 2000’e yakın insanı 31 Mart’tan sonra işe almışsınız. Geçen sene 500 zabıta alırken duyurmuştunuz, bunları neden duyurmadınız? İnsanların iş bulma umutlarıyla oynuyorsunuz. 150 bin KHK’li insanı işten çıkardınız. Bank Asya’da hesabı var diye THY’den atıyorsunuz, Bank Asya’nın sahibine üst düzey görev veriyorsunuz. MHP’li, İYİ Parti’li, HDP’li bunları işten çıkardınız dese saygıyla dinlerim, ama siz bizi eleştiremezsiniz. İşten çıkarma durumunda kimseye akıl verecek durumda değilsiniz. Tekel’den, şeker fabrikalarından yüzlerce insan atıldı, ne anlatacaksınız? Bizim kapı önünde bekleyen insanlarla bir derdimiz yok. 2000’e yakın işçi vardı, şehit ve gazi yakınlarını çıkarmadık, engelli çalışanları, işe iade kararı almış olanları işten çıkarmadık. İşten çıkan arkadaşlar protesto yapıyor diye husumet yaşadığımızı düşünmesinler, bu arkadaşlar bize bunu hatırlatabilirler. Haklarını arama konusunda hiçbir tereddütümüz yok. Biz anlayışımızda onlara gaz, TOMA, polis falan yok.”

Subaşı, AKP Milletvekili Ravza Kavakçı’yı da gündeme getirerek, “16 Aralık 2008 bilgisayar mühendisliğine başlıyor, aynı gün Amerika’ya belediyenin parasıyla gidiyor. Metro A.Ş.’de çalıştığı görülüyor. Siyaset bilimi doktorası yapmaya gidiyor, ne alakası var Metro A.Ş. ile. Haber yapılıyor gazetelerde, yayın yasağı geliyor haberlere. CV’sinde İBB’de çalıştığı yok, tarihler uyuşmuyor diye böyle yapmış. Sayın Binali Yıldırım’ın, İGDAŞ’ta, İSFALT’ta, İSPARK’ta kaç tane akrabası çalışıyor? Tevfik Göksu’ya sorayım, İSKİ’de 10’a yakın Göksu soyadlı arkadaş var” dedi.

“Gezi olayı değil, Gezi direnişi diyeceksiniz”

Son olarak Tayfun Kahraman’ın Gezi’de yer almasına yönelik eleştirilere de cevap veren Subaşı, “Gezi olay falan değildir, Gezi direnişi diyeceksiniz. Orada Taksim Dayanışması vardı, Gezi ülkeye, şehre, doğaya nasıl sahip çıkılır, onun en güzel örneğidir. Tayfun Kahraman orada gösterdiği yetenekleri şimdi burada gösterecek. Halktan yana kentsel dönüşüm olacak, İstanbul’u hem depreme hazırlayacağız hem de bunu insana yakışır şekilde yapacağız. Tayfun Kahraman bunu simgeliyor, bundan rahatsız olmayın” diye konuştu. 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da bu konuda söz aldı ve “Geçmişte çok övdüğünüz insanlarda yanıldığınız gibi şimdi de sövdüğünüz insanlarda yanılacaksınız” dedi.

Vakıf tartışması, tatil polemiği

AKP adına söz alan Ömer Faruk Kalaycı, vakıfların protokollerinin iptal edilmesini eleştirerek şunları söyledi: “Şunu iyi bilin ki, bu vakıflar size yardımcı oluyor. Bir de israf vurgusu yapıyorsunuz. İddia ettiğiniz gibi bir israf varsa bunu tabii ki takdir ederiz. Kapatsanız da bu millet yenisini açar. O gençlerin içinden yine Tayyip Erdoğan’lar çıkar, uykularınızı kaçırır, dengenizi bozar.”

Bu sözlere CHP grubu adına cevap verilmesinin ardından söz alan İmamoğlu ise “3-5 vakfa bu işi bırakmayacağız. Büyükşehir belediyesi çocuklara yurt verme işini en iyi şekilde yapacak, siz de gurur duyacaksınız. Endişe etmeyin. Benim uykumu kaçıracak tek bir insan evladı yaşamıyor. Böyle diyorsanız yazık” diye konuştu.

“Git aynaya bak derler”

Toplantıda, AKP’li Meclis Üyesi Yavuz Selim Tuncer ile İmamoğlu arasında tatil polemiği de yaşandı. Tuncer, “Hakikaten tatil size yakışıyor başkanım, biz de öyle bir lüks teknede olsaydık bize de yakışırdı” derken İmamoğlu, “Ben seni her yere götürürüm de senin gidemeyeceğin insanlar var, onlara bak. 25 yıldır tatil şeklim var, sen git saraylara yatlara bak” yanıtını verdi.

Bir tartışma da Mehmet Akif Aşıkkutlu’nun verdiği sözlü önerge sırasında çıktı. Aşıkkutlu’nun, İmamoğlu’a yönelik kullandığı ifadeler sebebiyle bir önergesi oylanmadı. İmamoğlu eleştiri konusu olan Diyarbakır ziyaretine ilişkin olarak, “Sokakta yürüyen her insana terörist deme alışkanlığını bırak, öyle dersen git aynaya bak derler” diye konuştu.

Son olarak, AKP grubunun, Yenikapı’da sergilenen ihtiyaç fazlası araçlar ile İBB’den atılan işçiler hakkında araştırma yapmak üzere iki ayrı komisyon kurulması önerisinin gündeme alınması oybirliği ile kabul edildi. AKP grubu bunun yanı sıra, kendi seçim vaatleri olan gençlere 10 gb internetin sağlanması ve meclisin toplantı gün ve saati konularında da önerge verdi. Bunlarla birlikte komisyonlara havale edilen önerge sayısı 134’ü buldu.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.