Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Vizyon Zorlu’dan, üretim Vestel’den: ‘Akıllı hayat’ için yeni teknolojiler

Zorlu Holding, grup şirketlerinden Vestel ile 29’uncu kez katıldığı, Almanya’nın başkenti Berlin’de 59’uncusu düzenlenen tüketici elektroniği fuarı IFA’da, “Akıllı Hayat 2030” vizyonu doğrultusunda geliştirilen yeni teknolojiler ile donatılmış beyaz eşya ürünlerini dünya ile paylaştı.

Türkiye’de sanayide en çok istihdam yaratan üç gruptan biri olan, en büyük yedi ihracatçı ve en çok gelir yaratan altı grup arasında yer alan Zorlu Holding, 65 yılı aşkın bir süredir teknoloji ve inovasyondan beslenen bir kurum olarak, Türkiye için değer yaratan yenilikçi işlere imza atmayı sürdürüyor. 30 bin çalışanı ile tekstil, tüketici elektroniği, beyaz eşya, bilgi teknolojileri, enerji, gayrimenkul, madencilik ve metalurji sektörlerinde faaliyet gösteren grup, 55 ülkeye gerçekleştirdiği ihracat ile de Türkiye’nin dünyaya açılan pencerelerinden biri. Zorlu Holding, Türkiye’nin toplam satışlar içerisinde ihracatı en yüksek grubu.

Toplumsal değer odaklı, paydaş temelli akıllı dönüşüm

Küresel iş dünyası, özellikle son 10 yıldır, hissedar ve kâr temelli yaklaşımdan paydaş temelli yaklaşıma doğru bir değişim yaşıyor. Bunun bir yansıması olarak tüm paydaşlar değer zincirinin bir parçası haline gelirken kârlılıkla toplumsal faydayı birlikte sunabilmek, günümüz iş dünyasının ana gündem maddelerinden biri haline gelmiş durumda.

Artık öncü şirketler çalışanlara, çevreye ve topluma yatırımı, işin ayrılmaz bir parçası haline getiriyor. Küresel ısınma, şehirleşme, yaşlanan nüfus, göçler ve tükenen kaynaklar dahil birçok toplumsal mesele bu değişimi zorunlu kılıyor. 

Akıllı Hayat 2030” ile hedef daha iyi bir gelecek

Bu çerçevede Zorlu Holding de tüm faaliyetlerini bir süre önce hayata geçirdiği “Akıllı Hayat 2030” vizyonu doğrultusunda şekillendiriyor. Holding, sürdürülebilirlik odaklı “Akıllı Hayat 2030”u grup şirketlerinin uzun vadeli yönetim stratejisine, iş politikası ve süreçlerine dahil ediyor; bu vizyon doğrultusunda teknolojinin yaşamı ileri taşıma gücünü topluma sunarak, sürdürülebilir ve akıllı bir yaşam hayaline hayat verecek yenilikçi işlere odaklanıyor; grup şirketlerini, katma değerli servisler üreten yeni nesil ekonomiye hazırlıyor. 

Vizyon Zorlu’dan, üretim Vestel’den

Zorlu Holding sürdürülebilirliği, bir iş yapış şekli haline getiren bu akıllı dönüşüm çerçevesinde, akıllı ürünlerden akıllı evlere, akıllı evlerden akıllı şehirlere uzanan 360 derecilik bir vizyon ile akıllı yaşamı harekete geçirecek yatırımlara devam ediyor. Elektrikli araç kiralamadan elektrikli araç şarj noktalarına, akıllı enerji direklerinden akıllı enerji yönetim sistemlerine kadar bir dizi akıllı sistemi hayata geçirmek için çalışıyor. Geleceğin akıllı dünyasını şekillendirecek önemli hammaddelerden biri olan nikele katma değer kazandırarak, elektrikli otomobillerde ve enerjinin depolanmasında da kullanılacak hale getirmek için yatırımlar yapıyor. 

Grubun bu alandaki öncü şirketi ise Vestel. “Akıllı Hayat 2030” vizyonu doğrultusunda teknolojinin yaşamı ileri taşıma gücünü topluma sunmayı hedefleyen Vestel, 16 bini aşkın çalışanı, sekiz Ar-Ge merkezindeki 1600 mühendisi ile doğa ve çevreyle dost, toplum için değer, ülke ekonomisi için katma değer yaratan ürün ve hizmetler üretiyor. 

Yine “Akıllı Hayat 2030” vizyonu çerçevesinde, Manisa’daki üretim üssü Vestel City’i Türkiye’de “endüstri 4.0”a geçişi tamamlayan ilk fabrika yapmayı hedefine koyan Vestel, Berlin’de, tüketici elektroniği fuarı IFA’da, yeni teknolojilerini sergiledi.

Meyve-sebze de yıkayabilen bulaşık makinesi: VegiWash

Vestel’in IFA’daki ana gündemi, dünya rekoru seviyesinde elektrik ve su tasarrufu yapan, gıda israfını önleyen ürünler, üretimde kimyasal maddelerin azaltılması ve geri dönüştürülebilir malzeme kullanımıydı. 

Vestel, evlerde su tasarrufunu artırmak için yeni bulaşık makinelerine sebze ve meyve yıkama özelliğini de ekledi. IFA’da tüketicilerden yoğun bir ilgi gören bu ürün, evde meyve-sebze yıkanırken yılda ortalama 18 ton su harcandığı düşünüldüğünde dünyanın geleceği için çok önemli bir çözüm. Vestel’in bu yenilikçi ürünü, özel bir modüler hazneye yerleştirilen meyve ve sebzeleri hijyenik, pratik ve ekonomik olarak yıkarken aynı zamanda tonlarca suyun boşa harcanmasının da önüne geçiyor. 

Hydro Charge” teknolojisi ile daha az deterjan

Vestel’in yeni nesil çamaşır makinelerinde kullanılan ve bulaşık makinesi segmentinde bir ilk olarak IFA’da sergilenen “Hydro Charge teknolojisi” ise daha az deterjan kullanarak yıkama maliyetini azaltmanın yanı sıra, çevreyi de koruyor.

“Hydro Boost” teknolojisi ile daha kısa program

Vestel’in bir başka yenilikçi teknolojisi olan “Hydro Boost” bulunan çamaşır makinesi ise su ve deterjan karışımını tambur içindeki 14 noktadan çamaşıra püskürterek, karışımın kumaşa daha etkin nüfuz etmesini sağlıyor, böylece yıkama performansından ödün vermeden en kısa program süresi elde ediliyor. 

Bakterileri sıfırlayan çamaşır makinesi: SteriliZone

Vestel IFA’da, çamaşır makinelerinde kullanılan bir başka yeni teknolojisini daha tanıttı. Çamaşır makinelerindeki “SteriliZone” teknolojisi, ek kimyasal dezenfektanlar kullanmadan hijyen elde etmek isteyen çevre duyarlılığı yüksek kullanıcılar için çamaşırlarda yüksek hijyen seviyesi sağlayan özel bir teknoloji. Çamaşırlar, makinenin kapağına entegre edilmiş olan özel UVC ışık kaynağı ile işlemden geçiyor ve maksimum hijyen sağlanıyor. 

Sağlıklı çözdürme için “ThawTech” teknolojili buzdolabı

Vestel’in IFA’da öne çıkan akıllı teknoloji çözümlerinden biri de “ThawTech.” İsrafın önemli sebeplerinden biri de bozulan gıdalar. Dondurulmuş ürünlerin çözüldükten sonra unutularak kullanılamaz hale gelmesi de en sık rastlanılan sorunlardan. Ayrıca dondurulmuş ürünlerin çözülmesiyle gıdaların besin değerini kaybedebilme ihtimali de ayrı bir sorun. Vestel işte tüm bunları engellemek için, “ThawTech” teknolojisini geliştirmiş. “ThawTech” teknolojisi ile kullanıcılar dondurucuda bulunan sıcaklık kontrollü iki özel bölmeye koydukları donmuş gıdaları uzaktan kontrol ile sağlıklı bir şekilde çözdürebiliyorlar. Üstelik çözdürme işlemi bittiğinde çözülen gıdalar uygun buzdolabı ortam koşullarında saklandığından bakteri oluşumu da engelleniyor.

VESTEL’İN IFA’DA SERGİLEDİĞİ DİĞER TEKNOLOJİLER

Pişirme uygulaması entegre edilmiş akıllı fırın

Vestel, bazı marka kategorilerine özel bazı kapalı platformlar da dahil olmak üzere, tüm açık platformlarda çalışmaya uyumlu, heterojen akıllı ürünler geliştiriyor. Innit, Vestel ev aletlerinin tüketiciye akıllı içerik sunduğu artırılmış veri güvenliği ve gizlilik kurallarına dayanan bir ekosistem. 

Sesli kontrolle etkinleştirilebilen Vestel akıllı fırın, kullanıcılara programlama yapmaya gerek olmadan kolay yemek pişirme imkanı sağlıyor ve ideal sıcaklığı, programı ve süreyi otomatik olarak ayarlıyor. Innit uygulaması ile yapılan işbirliği sayesinde kullanıcılar, en titiz kişilerden veganlara ve gıda hassasiyeti/alerjisi olan kişilere kadar herkes için birçok reçete işlevi ve gıda trendi içeren çevrimiçi içerikle yemek pişiriyor. 

Buzdolaplarında UltraPureTech 

Premium Vestel buzdolapları, istenmeyen kokuları ortadan kaldıran ve hava kaynaklı bakterileri azaltan, böylece gıda ürünlerini daha uzun süre taze tutmayı sağlayan gelişmiş bir hava arıtma teknolojisi olan UltraPureTech ile donatıldı. UltraPureTech teknolojisi, UV LED ve fotokatalist bazlı hava filtresi içeriyor; hava kaynaklı mikro organizmaları parçalara ayırarak, hava dolaşımı ile kokuyu ve kötü kokuları ortadan kaldırıyor.

Vacuum Bag” ve “VacuumJar” teknolojili buzdolapları

Raf ömrü, tüketiciler için önemli. Bunun yanı sıra oksidasyon nedeniyle milyonlarca gıda ürünü çöpe gidiyor. “VacuumBag” ve “VacuumJar” teknolojileri ise gıdaların vakumlanarak sekiz kata kadar daha uzun süre saklanmasına, kokuların karışmamasına ve soğutucu/dondurucu bölümlerinde daha fazla ürün depolanmasına imkan sağlıyor.

En fazla enerji verimliliğine sahip no-frost kombi buzdolabı

ProDrive (değişken kapasiteli yüksek verimliliğe sahip kompresör) ve Vestel tarafından geliştirilen özel “inverter” teknolojisi sayesinde buzdolabı, standart “A+++”ya oranla yüzde 35 daha az enerji tüketiyor. “ProDrive” teknolojisi, “TÜVRheinland” tarafından da belgelendirilmiş.

FermentStore buzdolabı

Vestel “FermentStore” teknolojisi, fermente edilmiş yiyecek üretmek isteyen ancak ideal koşullara ve alana sahip olamayanlar için bir çözüm sunuyor. Teknoloji, kullanıcılara fermantasyon ve depolama için ideal koşullar sağlıyor.

Hidrojen zengini alkali su pınarına sahip buzdolabı

Vestel’in su sebilli buzdolabı, antioksidan özellikli farklı seviyelerde alkali su hazırlayabiliyor. Hidrojen bakımından zengin alkali su, vücuttaki serbest radikalleri nötralize ediyor.

EdgeWash teknolojisi

Edge Wash”, bulaşık makinesi köşelerinde otomatik olarak açılan yenilikçi bir püskürtme kolu (fıskıye) tasarımı. “EdgeWash” teknolojisi, geleneksel püskürtme kollarına (fıskıye) göre yüzde 20 daha fazla yıkama alanına sahip.

Kat kat pişirme teknolojisi 

Vestel fırınlardaki kat kat pişirme teknolojisi “HeatWrap”, aynı anda beş farklı tepside eşit şekilde pişirme gerçekleştirebiliyor. Ayrıca dört farklı çeşit yemeğin kokularının birbirine karışmadan, Vestel fırınlarında aynı anda pişirilmesine olanak sağlıyor. 

Sıcak hava kalkanı teknolojisi  

Ankastre fırınlarda ortak bir sorunu çözmek için geliştirilen sıcak hava kalkanı teknolojisi “Hot Air Shield”, kontrol paneli ile fırın kapısı arasında bir hava perdesi oluşturuyor. Bu teknoloji sayesinde kullanıcının fırın kapısı açıldığında sıcak havaya maruz kalması önleniyor.

Fırın koku önleme teknolojisi

Fırın koku önleme teknolojisi “AquaFilter” ile ankastre fırınlarda koku giderici karbon ve su filtresi ile pişen yemeklerin kokusu dışarı verilmiyor.

Sous Vide” pişirme teknolojisi

Pazarda ilk ve tek vakum poşetleme sistemi ile donatılmış Vestel fırınları, “Sous Vide” pişirme teknolojisi ile vakum altında poşetlenmiş gıdayı hassas sıcaklık kontrolü ile düşük sıcaklıktaki suda homojen olarak pişirebiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.