Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boris Johnson’ın erken seçim önerisini ikinci kez reddeden İngiltere Parlamentosu beş hafta ‘zorunlu tatil’e çıktı

İngiltere Parlamentosu, Başbakan Boris Johnson‘ın erken seçim önerisini bir kez daha reddetti. Johnson’ın ülkeyi 15 Ekim’de erken seçime götürmeyi öngören teklifi 46 evet oyuna karşılık 293 hayır oyu aldı. Teklifin kabulü için 650 üyeli parlamentoda 3’te 2’lik çoğunluğun oyu gerekirken, çok sayıda milletvekili oylamaya katılmadı. Johnson’ın teklifi 4 Eylül’deki oylamada da yeterli çoğunluğu alamamıştı. Parlamento bu oylamanın ardından 15 Ekim’e kadar beş hafta süreyle askıya alındı.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi, Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma tarihi olarak belirlenen 31 Ekim’de anlaşmasız Brexit ihtimalini bertaraf etmeden erken seçime yanaşmıyor. Bu amaçla parlamentoda kabul edilen tasarı, dün Kraliçe tarafından onaylanarak yasalaştı. Yasa, 19 Ekim tarihine kadar bir anlaşma sağlanamaması halinde, hükümetin, AB’den Brexit için yeni bir erteleme istemesini zorunlu kılıyor. Ancak “Erteleme istemektense ölmeyi yeğlerim” diyen Johnson’ın yasanın etrafından dolaşabileceği endişesi hâkim. Başbakanlık sözcüsü dün, Başbakan’ın yasaya uyacağını ama uzatma istemeyi de reddettiğini söylemişti.

İngiltere Parlamentosu’nun alt kanadı Avam Kamarası’na 10 yıldır başkanlık eden John Bercow görevini 31 Ekim’den önce bırakacağını açıkladı. Muhalefet partilerinin milletvekilleri, Bercow’un kararını alkışlarla karşıladı.

Muhafazakârlar ihraç ve istifalarla parlamentoda 24 sandalye birden kaybetti

Muhafazakâr Parti lideri ve Başbakan Boris Johnson, milletvekillerinin Brexit sürecine müdahil olmasını engellemek için 28 Ağustos’ta parlamentoyu emsali görülmemiş uzunlukta (9 Eylül – 14 Ekim tarihleri arasında) askıya alma kararı almıştı.

Bu adımı bir tür “darbe” sayan muhalefet partileri ise, iktidar partisindeki 21 milletvekilinin de desteğiyle parlamento gündemini belirleme yetkisini hükümetin elinden aldı ve anlaşmasız Brexit ihtimaline karşı yasa çıkarmak üzere harekete geçti. Aynı gün bir milletvekilinin Muhafazakâr Parti‘den Liberal Demokrat Parti‘ye geçmesiyle parlamentodaki çoğunluğunu kaybeden Boris Johnson, muhalefetle hareket eden 21 milletvekilini partisinin parlamento grubundan ihraç etti. Akabinde Boris Johnson’ın kabinesinde görev verdiği kardeşi Jo Johnson “aile sadakati ile millî menfaat arasında” kaldığını söyleyerek hem bakanlıktan hem milletvekilliğinden istifa etti. Hafta sonunda da ihraçların demokrasiye ve siyasi ahlaka uymadığını söyleyen Çalışma ve Emeklilik Bakanı Amber Rudd görevinden istifa etti.  

İhraç ve istifalarla parlamento çoğunluğunu iyiden iyiye yitiren Boris Johnson’ın, AB’den erteleme istemek zorunda kalmadan muhalefeti erken seçime zorlamak için tatil dönüşü kendi hükümeti aleyhine oy vermek pahasına hükümeti için güven oylamasına gidebileceği söyleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.